Tantuni, geleneksel bir Türk yemek tarifidir. Kıymalı ve sebzeli harcı Türk mutfağının hamur işi türü lezzetleri olan yufka ya da lavaş ile birlikte tüketilen tantuni tarifi oldukça pratik ve lezzetlidir. Tarihi Mersin’e dayanan tantuni tarifi ilk olarak Mersin’de yapılmış olup özellikle son yıllarda tüm Türkiye’de sevilerek tüketilmektedir. Mersin’in meşhur tantuni dönercileri dışında birçok restoran da tantuni menülerine yer verir. İçinde çeşitli baharatlar ve sebzeler barındıran tantuni tarifi tavuk veya et ile yapılabilir. Mersin’de kuzu eti ile yapılan tantuninin yanında daha çok tereyağı kullanılırken, Adana’nın tantuni dönercilerinde daha çok kuyruk yağı kullanılmasıyla dikkat çeker. Her ne kadar içinde et olmasa da Adana’nın tantunisi de kendi tarzında özeldir.
Tantuni Tarifi İçin Malzemeler
2 adet yufka ya da 4 adet lavaş
1 adet tavuk göğsü
2-3 dal maydanoz
2-3 dal yeşil soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kararbiber
1 tatlı kaşığı tuz
Sıvı yağ (tavuk pişirmek için)
Tereyağı (isteğe bağlı)
Tantuni Tarifi Nasıl Yapılır?
Öncelikle tantuni harcının hazırlanması ile başlanır. 1 adet tavuk göğsü, çok fazla irice olmamak kaydıyla küçük parçalar halinde doğranır. Bir tavaya sıvı yağ eklenir ve tavuk parçaları eklenerek rengi dönüp iyice pişene dek pişirilir.
Pişen tavukların üzerine 2 yemek kaşığı domates salçası eklenir ve kokusu çıkana dek kavrulur. Ardından 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber ve 1 tatlı kaşığı pul biber eklenir ve harmanlanır. İsteğe bağlı olarak baharat miktarı arttırılabilir.
Bu sırada 2-3 dal maydanoz ve 2-3 dal yeşil soğan ince ince doğranarak bir kapta birleştirilir.
Pişen tavuk harcına doğranan yeşillikler eklenir ve karıştırılır. İsteğe göre tereyağı eritilerek tavuk harcının üzerine dökülebilir.
Tantuni harcı hazırlandığında iki farklı şekilde yufka ya da lavaş içinde servis edilebilir.
Bir yufka (veya lavaş) tava içerisine yerleştirilir ve üzerine tereyağı sürülür. Ardından hazırlanan tantuni harcı yufkanın üzerine serilir ve üzerine tekrar bir yufka konulup hafifçe bastırılır. Bu şekilde yufkalar birbirine yapışır ve tantuni hazırlanmış olur.
Tantuni harcı istenildiği kadar konulup arzuya göre tekrar tereyağı eklenebilir. Daha sonra yufka (veya lavaş) istediğiniz büyüklükte dilimlenip sıcak servis edilir.
Tantuninin yanında turşu, soğan veya yeşil biber ikram edilebilir. Kendi tarzınıza göre baharatları ve sosları ayarlayarak lezzetini kişiselleştirebilirsiniz.
Tantuni Tarifi Servis Önerisi
Tantuni, genellikle yanında yeşil biber, turşu veya soğan gibi garnitürlerle servis edilir. Ayrıca yoğurt veya acılı ezme ile birlikte sunulabilir. İsteğe bağlı olarak limon da sıkılabilir.