Tiriliçe Tarifi: Ev Yapımı Kolay Tiriliçe

Tiriliçe tarifi, son dönemlerde popüler hale gelen ve herkesin evde kolaylıkla yapabileceği bir tatlıdır. Balkabaklı tiriliçeden kakaolu tiriliçeye kadar birçok çeşidi bulunan bu tatlı, sütün ve unun buluşmasıyla hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. Şerbetli tarifleri sevenler için ıslak kek tarifiyle birlikte sık sık tercih edilen tiriliçe, son derece pratik ve kolay yapılan bir tatlıdır. Peki tiriliçe nasıl yapılır? İşte evde kolaylıkla yapabileceğiniz tiriliçe tarifi:

Tiriliçe Tarifi İçin Malzemeler

Kek İçin:

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1.5 su bardağı un

Sütlü Sos İçin:

  • 2.5 su bardağı süt
  • 1 paket krema (200 ml)
  • 1 kutu yoğunlaştırılmış süt (400 gr)

Şerbet İçin:

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Süslemek İçin:

  • Kakaolu veya sade hindistan cevizi veya kakaolu top şekeri (isteğe bağlı)

Tiriliçe Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Tiriliçe tarifine kek hazırlayarak başlayın. Geniş bir karıştırma kabına 3 adet yumurta ve 1 su bardağı toz şekeri koyun. Yumurtalarınızın rengi açılana kadar çırpın.
  2. İlk etapta 1 su bardağı süt, 1 su bardağı sıvı yağ, 1 paket vanilin ve 1 paket kabartma tozunu ekleyin.
  3. İlk olarak 1.5 su bardağı unu eleyerek ekleyin ve karıştırın. Kek harcı akışkan kıvamda olmalıdır.
  4. Tiriliçe tarifinin kekini pişirmek için 180 derece önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika kadar pişirin. Keki fırından aldıktan sonra soğuması için bir kenara alın.
  5. Şerbet için küçük bir tencereye 2 su bardağı su ve 2 su bardağı toz şekeri koyarak kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra birkaç damla limon suyu ekleyip şerbeti ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  6. Tiriliçe tarifinin sütlü sosunu hazırlamak için derin bir kaba 2.5 su bardağı süt, 1 paket krema ve 1 kutu yoğunlaştırılmış süt koyun. Çırpıcı yardımıyla iyice karıştırın.
  7. Pişen keki dikdörtgen bir borcama alıp şerbeti dökün. Kekiniz şerbeti iyice çeksin.
  8. Son olarak şerbeti çekmiş olan kekin üzerine sütlü sosu dökün ve iyice yayılmasını sağlayın. İsteğe bağlı olarak hindistan cevizi veya kakaolu top şekeri ile süsleyebilirsiniz.
  9. Tiriliçe tarifini en az 3-4 saat dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.

Tavsiyeler:

  • Kek harcını çırparken aşırı çırpmamaya dikkat edin, böylece kekiniz daha kabarık olur.
  • Kek piştikten sonra, soğumadan önce üzerini kapatmamaya özen gösterin, aksi takdirde buharlaşma nedeniyle kekiniz nemlenebilir.
  • Şerbeti kekin üzerine dökerken eşit şekilde dağıtmayı unutmayın, böylece her tarafı eşit şekilde şerbetlenmiş olur.
  • Sütlü sosun kıvamını ayarlamak için koyu veya sıvı krema kullanabilirsiniz, istediğiniz kıvama göre tercih yapabilirsiniz.
Scroll to Top