Sultanahmet Köftecisi Piyaz Tarifi

Piyaz, özellikle deniz ürünleri ve kebaplar ile servis edilen, içerisinde bolca sebze ve malzeme barındıran bir salata türüdür. Ana malzemesi kuru fasulye olan piyaz, aynı zamanda soğuk mezeler arasında da yer almaktadır. Farklı yörelerde farklı tarifler ile hazırlanan piyaz, bazı yerlerde tahin ile bazı yerlerde ise sirke ile servis edilir. Sultanahmet köftecisi piyaz tarifi ile de en çok merak edilen piyaz tariflerinden biridir.

Sultanahmet Köftecisi Piyaz Tarifi İçin Malzemeler

Bu tarifin hazırlanmasında kullanılacak malzemelerin listesi aşağıda verilmiştir.

  • 250 gr. haşlanmış nohut
  • 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 2 adet orta boy soğan
  • 3 adet yeşil biber
  • 1 adet domates
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 4 dal maydanoz
  • 4 dal taze nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Yarım tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağı elma sirkesi
  • Yarım su bardağı su
  • Sarımsaklı yoğurt için:
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 diş sarımsak (rendelenmiş)
  • Tuz
  • Süslemek için:
  • İsteğe bağlı 150 gr. turşu (farklı türlerden)
  • Isteğe bağlı 4-5 dal karanfil ve 1 dal defne yaprağı veya 2-3 damla limon suyu veya 2-3 damla limon asidi (kuru fasulyeyi haşlamak için)

Sultanahmet Köftecisi Piyaz Tarifi Nasıl Yapılır?

Piyaz yapımının aşamaları şu şekilde sıralanır:

  1. Piyazı yapmak için ilk olarak kuru fasulyeler yıkanarak bir gece öncesinden suya ıslanmaya bırakılır.
  2. Eğer zamanınız yoksa fasulyeleri kısık ateşte yarım saat kadar haşlayabilirsiniz. Yumuşayan kuru fasulyeleri 3-4 dal taze kekik ve 4-5 dal maydanoz ile birlikte havanda dövün.
  3. Piyazın ana malzemeleri olan nohut ve kuru fasulyeyi bir kap içerisinde karıştırın. Eğer zeytinyağınız yoksa, ayçiçek yağını da kullanabilirsiniz.
  4. Piyazı hazırlamak için soğanları ince ince doğrayın. Piyazınıza biraz lezzet katmak için doğradığınız soğanları tuzlu suya atıp 10 dakika bekletin. Ardından suyunu süzüp nohut ve kuru fasulye karışımına ekleyin.
  5. Biberleri de ince ince doğrayarak karışıma ekleyin.
  6. Piyazınızda renk olması için rendelenmiş domatesi de ekleyin.
  7. Piyazınızı tatlandırmak için zeytinyağını, limon suyunu, nar ekşisini, tuzu, karabiberi, pul biberi, kimyonu ve toz şekeri ekleyin. Karışımı iyice harmanlayarak lezzetlerin birbirine geçmesini sağlayın.
  8. Piyazınızı servis etmeye hazır hale getirdikten sonra yarım su bardağı elma sirkesi ve yarım su bardağı suyu ekleyerek hafif nemlendirin. İsteğe bağlı olarak bu aşamada sarımsaklı yoğurt da ekleyebilirsiniz.
  9. Piyazınızı tabaklara alıp isteğe bağlı olarak turşu ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Sultanahmet köftecisi piyaz tarifi ile kendi evinizde de bu lezzeti yakalayabilirsiniz. Bu tarif ile hazırladığınız piyazlar, hem ana yemeklerinizin yanında hem de mezeleriniz arasında sofralarınızı süsleyecek.

Scroll to Top