Misafiriniz geldiğinde hemen hazırlayıp ikram edebileceğiniz pratik tuzlu ikramlık tarifleri arıyorsanız doğru adrestesiniz. Zamanı olmayan ama misafirini eli boş göndermek istemeyenler için bir kaç malzeme ile hazırlanabilecek, az zamanda yapılacak tuzlu ikramlık tariflerini sizler için derledik. Kahvaltı sofralarınızdan çay saatlerinize kadar çok sevdiğiniz tarifler yer alıyor bu listede. Gelin hep birlikte mutfaklarımızı daha keyifli hale getiren tariflere göz atalım.
1. Kolay Çörek Tarifi
Çok seveceğiniz nefis bir çörek tarifi ile başlayalım isterseniz. Mayalı hamur ile hazırlanıyor olsa da hamurun mayalanması için uzun bir süre beklemeyeceksiniz. Kahvaltılar ve çay saatleri için harika bir seçenek olan çörek, iç harcı ile lezzetini iki katına çıkarıyor. İster çay saatlerinizde, isterseniz de kahvaltılarda sofralarınıza konuk edebilirsiniz.
Malzemeler
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 4-4,5 su bardağı un
İç Harcı için
- 250 gr beyaz peynir
- 200 gr lor peyniri
- 1 demet maydanoz
Yapılışı
- Süt, sirke, yumurta akı ve yağı bir kaba alıp karıştırın.
- Ayrı bir kapta mayayı ve şekeri ılık sütte eritin.
- Sütün içine kabartma tozu ve tuzu ekleyip karıştırın.
- Kuru malzemeleri ekleyin ve yoğurun.
- Üzerini örterek dinlendirin (20 dk kadar).
- Maydanozu ince ince kıyıp peynirlerle karıştırın.
- Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp açın.
- İç harcından koyup kapatın ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
- Yumurta sarısını üzerine sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
2. Simit Tarifi
Dışarıda satılan simitlerin yerini tutmayan ev yapımı simit tarifi ile kahvaltılarınızı güzelleştirin. İster kahvaltıda dilimleyip peynir ve zeytin ile servis edin isterseniz de çay saatlerinize eşlik etsin simitler. Sadece susam ile değil, haşhaş ile de lezzetlendirebilirsiniz. Üzerine ne sürerseniz sürün, bu simitleri bir daha asla dışarıdan almak istemeyeceksiniz.
Malzemeler
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı pekmez
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 paket kuru maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4,5-5 su bardağı un (aldığı kadar)
Yapılışı
- Sıvı yağ, su ve pekmezi bir kaba alıp karıştırın.
- Ayrı bir kapta maya, tuz ve un karıştırıp ortasını havuz gibi açın.
- Sıvı karışımı yavaş yavaş unun ortasına ekleyin.
- Yoğurun, üzerini örterek 20 dakika dinlendirin.
- Hamuru ikiye bölüp bezelere ayırın.
- Bezeleri uzatıp halka şekli verin.
- Pekmez ve suyu karıştırıp simitleri bu karışımda bekletin.
- Susama bulayıp yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
- Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
3. Peynirli Poğaça Tarifi
Peynir seven herkesin bayılacağı poğaça tarifi ile devam ediyoruz şimdi de. Hamurunun içindeki yoğurt sayesinde çok yumuşak olan poğaçalarımız, içerisindeki peynir ile de efsane lezzete sahip oluyor. Çay saatlerinde ya da kahvaltılarda misafirlerinizi ağırladığınızda yanına ikram etmek için hemen hazırlayın!
Malzemeler
- 125 gr margarin veya tereyağ (oda sıcaklığında)
- 125 gr yoğurt
- 1 adet yumurta (sarısı üzerine)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı sirke veya limon suyu
- Tuz (damak tadınıza göre)
- Aldığı kadar un (yaklaşık 3-4 su bardağı)
İç Harcı İçin
- 100 gr beyaz peynir (veya lor peyniri)
- Taze soğan (isteğe bağlı) veya maydanoz (isterseniz kuru nane) veya haşlanmış patates (isteğe bağlı)
Yapılışı
- Tüm malzemeleri bir kapta yoğurun ve üzerini örterek dinlendirin.
- Peynirle ince kıyılmış yeşillikleri karıştırın.
- Dinan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp açın.
- Kenarlarına yumurta sarısı sürüp ortasına iç harcından koyup kapatın.
- Yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpiştirin. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
4. Gül Poğaça Tarifi
Kahvaltıya gelen misafirleriniz için harika bir alternatif olacak gül poğaça tarifimiz ile devam ediyoruz. Çocukların da çok severek yiyeceği poğaçalar, görüntüsüyle de iştah kabartıyor. İç harcını damak tadınıza göre değiştirebileceğiniz gibi sade olarak da hazırlayıp zeytin yağı ile ikram edebilirsiniz.
Malzemeler
- 125 gr margarin veya tereyağ (oda sıcaklığında)
- 1 su bardağı yoğurt veya süt (ılık)
- 1 adet yumurta (sarısı üzerine)
- 1 paket yaş maya veya kuru maya (11 gr) veya kabartma tozu (1 paket) veya karbonat (1 tatlı kaşığı) ve sirke (yarım tatlı kaşığı) veya limon suyu (yarım tatlı kaşığı)
- Tuz (damak tadınıza göre)
- Aldığı kadar un (yaklaşık 4 su bardağı)
İç Harcı İçin
- Sucuk veya sosis veya beyaz peynir veya lor peyniri (veya haşlanmış patates) veya domates (isterseniz zeytin de ekleyebilirsiniz)
Yapılışı
- Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın ve yoğurun. Üzerini örtüp dinlendirin.
- Dinan hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparıp açın. Dörde kesin, iç harcı koyup rulo yapın ve gül şekli verin. Yağlı kağıt serili tepsiye dizip üzerini örtün ve mayalanmasını bekleyin (mayalı hamur kullanıyorsanız). Eğer kabartma tozlu hamur kullanıyorsanız mayalanmasını beklemeden fırına verebilirsiniz). Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
5. Kaşarlı Kumpir Tarifi
Kumpiri hem pratik hem de lezzet dolu bir şekilde evde yapmak isterseniz çok doğru bir tarif ile sizlerleyiz! İki farklı yöntemle hazırlayabileceğiniz kumpir tarifimiz, hem çocuklarınız hem de misafirleriniz için harika bir seçenek olacak! Kaşar peynirinin eriyip patateslerin içine akmasıyla oluşan lezzeti mutlaka denemelisiniz!
Malzemeler
- 4 adet orta boy patates (veya büyük boy patates) (istenirse davet miktarına göre artırılabilir)
- Tereyağ (veya margarin) (veya zeytin yağı) (isteğe bağlı)
- Biber salçası (isteğe bağlı) veya ketçap-mayonez sosu da olabilir (isteğe bağlı)
- Tuz (damak tadınıza göre) veya nane (veya pul biber)
Sos İçin
- Tulum peyniri veya beyaz peynir (veya lor peyniri) veya krem peynir (veya krem ağızlık kreması) veya kaşar peyniri rendesi veya dilediğiniz peynir çeşidi (veya rendelenmiş kaşar peyniri) (veya kaşar peyniri dilimleri)
- Zeytin ezmesi (veya zeytin çekirdekleri çıkarılmış doğranmış zeytin)
- Sosis (veya sucuk ve salam ve pastırma)
- Mısır konservesi
- Kırmızı lahana turşusu
- Siyah zeytin
- Biber turşusu
Yapılışı
- Pişirmek istediğiniz patatesleri alüminyum folyo sarmalayıp fırında ya da düdüklü tencerede haşlayabilirsiniz; düdüklü tencerede haşlarsanız daha hızlı olur ama fırında yaparsanız daha lezzetlidir! Pişirdikten sonra patateslerin üst kısmını ortadan ikiye kesip çukurlaştırın; kenarlarını ezmemeye özen gösterin! Çukurlaşan kısma istediğiniz sosu ekleyip üzerine kaşar peyniri ilave edin! Üzerine tereyağ koyup tekrar fırına verin ki peynirler erisin! İsteğe bağlı olarak mayonezle sosu karıştırabilirsiniz! Servis ederken yanına ketçap-mayonez koymayı unutmayın!
6. Puf Böreği Tarifi
Börek tarifleri her zaman çok seviliyor ama bazen iç harcı hazırlamakla uğraşmak istemiyor olabiliriz. İşte tam da bu durum için çok pratik bir börek tarifi ile karşınızdayız; puf böreği tarifi! Hazır yufka kullanarak hazırladığımız böreğimiz kabardıkça kabarıyor ve puf puf oluyor! İç harcı ile bolca sevdiğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz.
Malzemeler
- 6 adet yufka
- Sıvı yağ
- Biber salçası
- Tuz
- Kırmızı pul biber (veya nane-isteğe bağlı)
- Beyaz peynir (veya lor peyniri-hazırlamak isterseniz)
Sos İçin
Yapılışı
- Tüm malzemeleri güzelce karıştırıp yufkanın ortasına koyun; ortadan ikiye katlayıp yağladığınız tepsiye dizin! Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin!
7. Buzluk Böreği Tarifi
Dondurucunuzda bulundurabileceğiniz nefis bir börek tarifi ile daha devam edelim o zaman! İster misafir geldiğinde çabuk hazırlayıp ikram etmek için isterseniz de kahvaltılara hazırlamak için hemen yapıp buzluğunuzda saklayabilirsiniz buzluk böreğimizi! İç harcını damak tadınıza göre değiştirebileceğiniz gibi sade ya da sadece peynir ve maydanoz ile de hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler
- 6 adet yufka
- Sıvı yağ
- Biber salçası
- Tuz
- Kırmızı pul biber veya nane-isteğe bağlı
- Beyaz peynir veya lor peyniri-hazırlamak isterseniz
Sos İçin
- Tulum peyniri veya beyaz peynir veya krem peynir veya dilediğiniz peynir çeşidi-hazırlamak isterseniz
- Zeytin ezmesi veya zeytin çekirdekleri çıkarılmış doğranmış zeytin
- Sosis veya sucuk ve salam ve pastırma
- Mısır konservesi-hazırlamak isterseniz
- Kırmızı lahana turşusu-hazırlamak isterseniz
- Siyah zeytin-hazırlamak isterseniz
- Biber turşusu-hazırlamak isterseniz
Yapılışı
- Tüm malzemeleri güzelce karıştırıp yufkanın ortasına koyun; ortadan ikiye katlayıp yağladığınız tepsiye dizin! Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin!
8. Patates Mücveri Tarifi
Mücver tarifleri her zaman çok seviliyor ama yaz kış bulgur pilavını sofralarımıza konuk ediyoruz demek istemişim, o yüzden de hiç geç kalmadan mücver tarifi ile devam edelim isterseniz! Hem pratik hem de sağlıklı beslenmek isteyenler için harika bir seçenek olan mücverler, özellikle çocuklar tarafından çok seviliyor! Patates sevmeyen çocuklarınız bile bu tarifle patates yemekten keyif alacak!
Malzemeler
- 4-5 adet orta boy patates
- Biber salçası-isteğe bağlı
- Taze soğan
- Maydanoz
- Taze nane veya dereotu-isterseniz kuru nane veya maydanoz-isterseniz taze baharat karışımı
- Tuz ve karabiber-isteğe bağlı
- Aldığı kadar un (yaklaşık yarım su bardağı kadar)-isterseniz galeta unu da olabilir
- Kızartmak için sıvı yağ-hazırlamak isterseniz-dilerseniz fırında da pişirebilirsiniz!
Sos İçin
Yapılışı
- Püf noktası: Patatesleri rendeliyoruz ama suyunu iyice sıkıyoruz ki mücverlerimiz yağ çekmesin! Rendelediğimiz patatesleri biraz bekletiyoruz ki suyunu salmasın! Tuzunu ekleyip ununu ekleyip kızartıyoruz!
9. Kumpir Tarifi II
Kumpir tarifimizi dolgun olması açısından iki farklı şekilde yaparak sofralarınıza konuk ettik bu yazıda! Kumpir tarifimizin bu versiyonu daha dolgun, daha tok karnına hitap eden cinsten çünkü içerisinde patates yanında sosis, sucuk, mısır konserveleri de var! Patates sevmeyen çocuklarınız bile bu tarifle patates yemekten keyif alacak!
Malzemeler
- Dört adet orta boy patates (veya büyük boy patates)-isterseniz davet miktarına göre artırabilirsiniz
- Dört yemek kaşığı tereyağ-isteğe bağlı olarak zeytinyağı da olabilir
- Dört yemek kaşığı süt-isterseniz krema da olabilir
- Sosis (veya sucuk ve salam)-isterseniz mısır konservesi de olabilir-hazırlamak isterseniz!
Sos İçin
Yapılışı
- Pişirmek istediğiniz patatesleri alüminyum folyo sarmalayıp fırında ya da düdüklü tencerede haşlayabilirsiniz; düdüklü tencerede haşlarsanız daha hızlı olur ama fırında yaparsanız daha lezzetlidir! Pişirdiğimiz patateslerin üst kısmını ortadan ikiye kesip çukurlaştırın; kenarlarını ezmemeye özen gösterin! Çukurlaşan kısma tereyağını ekleyip erittikten sonra sütü de ilave edip karıştırın! Üzerine sosis, sucuk ya da mısırı ekleyebilirsiniz! Servis ederken yanına ketçap-mayonez koymayı unutmayın!