Kazandibi ve Aşure ile birlikte kısmetse bir hayırlı iş sonunda ikram edilen helvadan dolayı mutluluk ve sevgi dileğiyle yapılıp yenecek olanlar için tarifler paylaşıyorum. Güler yüzlü güzel insanların ellerine sağlık, afiyetle yenecek helvaler olsun inşallah. Bugün de 10 kişilik un helvası tarifi paylaşıyorum.
Un helvası yapmak çok kolaydır. 10 kişilik un helvası tarifi denildiğinde genelde orantılı olarak daha fazla malzeme kullanılarak yapılmış olan bir un helvası tarifinden bahsedilir. Bu yüzden bu tarifimi iyi okuyup dikkat ederseniz 10 kişilik değil 1 kısım un helvası yapıyormuş gibi rahatlıkla 2-3 kişilik un helvası tarifini de elde edebilirsiniz. Hatta isterseniz tek lokmalık helva yapıp tabağınıza koyabilirsiniz. Önemli olan iyi kızartmak ve sabırlı olmaktır. Un helvasının özelliği iyi kavrulmuş olmasıdır. Kısık ateşte unun kokusu çıkana kadar kavrulması gerekir.
Un helvası tarifi orijinalinde genellikle irmik helvası yapılırken kullanılan aynı yağ ve sütlü şerbetle yapılan bir tatlıdır. Şerbetli un helvası tarifleri arasında bu tarifim oldukça pratik ve basittir. İsterseniz şerbetli un helva tarifleri arasında benim daha önce paylaştığım irmik yerine un kullandığım ve gene sütlü şerbetli olan irmik yerine un kullandığım un helvası tarifi de deneyebilirsiniz.
Un helvası malzemeleri genelde standarttır. Özellikle un helvası tarifi bereketli olsun diye yapıldığı için genelde 10 kişilik un helvası tarifi denildiğinde kullanılan kaplarda yapılan un helvası oldukça bereketlidir. Ancak bu tarife göre 10 kişilik un helvası için gereken un ve diğer malzemeler oldukça fazladır. Bence misafir geldiğinde 10 kişilik un helvası tarifi ile hazırlanan tatlıdan ziyade 2 kişilik un helvası tarifi ile hazırlanan tatlı daha makuldür.
Un helvası kaç kişilik tarife göre yapılırsa yapılsın çok uzun süre bekleyen bir tatlı değildir. Yapıldığı gün içerisinde tüketilmesi gereken bir tatlıdır. Bu yüzden un helvası tarifini iyi ayarlayıp zamanlamanızı iyi yaparsanız misafirleriniz geldiğinde taze ve lezzetli bir un helvası tatlısı ikram edebilirsiniz. İsterseniz birlikte vakit kaybetmeden pratik un helvası yapılışına göz atalım.
Un Helvası Malzemeleri
10 kişilik un helvası için;
- 250 gram margarin veya tereyağ (yarısı margarin yarısı tereyağ)
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı bol fındıklı (veya fıstıklı)
- 5 su bardağı süt
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı kakao (veya yarım paket vanilin)
- 1 çay kaşığı tarçın
Un Helvası Yapılışı
Muhafazakar lokantalarda helva siparişi verildiğinde genelde lokma tarzında ve tabak içerisinde tek kişilik helva sunumu yapılır. Kısmetse hayırlı işlerde ikram edilen un helvasında da hayır olması temenni edilir. Un helvasının yapılma adımları oldukça basittir.
- Öncelikle margarin veya tereyağ güzelce eritilir, içerisine bolca fındık eklenip hafifçe kavrulur.
- Daha sonra kavrulmuş olan fındıkların üzerine kısık ateşte sürekli karıştırarak un eklenir.
- İyice kavrulan unun üzerine kakao eklenir ve kısık ateşte karıştırılmaya devam edilir.
- Ayrı bir kapta şeker ve süt karıştırılır, tarçın eklenir ve kaynatılır.
- Kaynamış olan şerbet kısık ateşte unun üzerine dökülür ve karıştırılır.
- 5 dakika kadar pişen helva ocaktan alınır ve dinlendirilir.
NOT: Unun koku vermesi için iyice kavrulması çok önemlidir, sabırlı olunmalıdır. Ayrıca şerbetin sütle iyice kaynamış olması gerekir, aksi takdirde şeker iyice karışmaz.
Un Helvası Tarifi İçin Püf Noktalar
- Yapılacak olan un helvasının iyice kavrulması gereklidir. Bu yüzden sabırlı olunmalıdır.
- Şerbetin iyice kaynamış olması gerekir. Kaynamadan dökülen şerbet helvanın çiğ kalmasına sebep olabilir.
- Un Helvasının şerbetli değil kuru olmasını isterseniz, şerbeti un helvasının üzerine değil kenarına azar azar ekleyin.
Un Helvası Sunumu Nasıl Olmalıdır?
- Helva yapılırken tercih edilen kapun içerisine az miktarda sıvı yağ eklenip kap iyice yağlanmalıdır.
- Daha sonra içerisine hazırlamış olduğunuz un helvasını dökebilirsiniz.
- Helvanız soğuduktan sonra tercih ettiğiniz şekilde dilimleyip servis tabağına alabilirsiniz.
- Sunum esnasında dilediğiniz şekilde süsleme yapabilirsiniz; fındık, antep fıstığı, tarçın, kakao güzel tercihler olacaktır.
Kakaolu Un Helvası Nasıl Yapılır?
Kakaolu un helvası yapmak klasik usul olan un helvası tarifinin aynısıdır; tek fark kakaonun eklenmesidir. Kakaolu un helvası yapmak için standart malzemelere ek olarak yaklaşık 2 yemek kaşığı kadar kakao eklemeniz yeterlidir. Kakao yerine vanilin de tercih edebilirsiniz.
İrmikli Un Helvası Nasıl Yapılır?
İrmikli un helvası tarifi de standart un helvası tarifine oldukça benzerlik gösterir. Tek fark kullanılan undan kaynaklanmaktadır; standart un yerine ince irmik kullanılarak tarife sadık kalınabilir.