Şöbiyet, Türk mutfağının sevilen ve sık tercih edilen bir tatlısıdır. İki kat yufka arasında badem veya antep fıstığı ile hazırlanan nefis bir tatlıdır. Şerbetli tatlılar arasında gösterilen şöbiyet, mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında yer alıyor. Şöbiyet tarifi için yufkaları yağlamak oldukça önemlidir. Yufkaların güzelce açılması ve tatlının çıtır çıtır olması için yufkaların arasını iyi yağlamalısınız. Şerbeti ile bütünleşen şöbiyet tatlısı, bayramlarda ve özel günlerde misafir sofralarını süsler. Şöbiyet nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, işte şöbiyet tatlısı tarifi ve yapılışı…
Şöbiyet Tatlısı İçin Malzemeler
Hamuru İçin:
- 400 gram yufka
- 200 gram tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı su
İç Harcı İçin:
- 1 su bardağı ince çekilmiş antep fıstığı
- 2 yemek kaşığı irmik
- 1 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı tereyağı
Şerbeti İçin:
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- 3-4 damla iç nane esansı (isteğe bağlı)
Şöbiyet Tatlısı Nasıl Yapılır?
Şerbeti Hazırlayın
- Bir tencereye su ve toz şekeri alın, kaynatın.
- Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyip 15 dakika daha kaynatın.
- Ocaktan almadan nane esansını ekleyip karıştırın.
- Soğuması için bir kenara alın.
İç Harcı Hazırlayın
- Tereyağını eritin, içerisine irmiği ve antep fıstığını ekleyip kavurun.
- Kavrulan harca sütü ekleyip karıştırın, ocaktan alın ve soğumasını bekleyin.
Tatlıyı Hazırlayın
- Tereyağını eritin, içerisine sıvı yağı ve suyu ekleyin.
- Yufkaları tezgaha serin, aralarına yağlı karışımı sürün.
- İki kat yufkayı yağladıktan sonra üst üste yerleştirin.
- Hazırladığınız iç harcı uzun ince olacak şekilde yufkaların ortasına yerleştirin.
- Yan kısımlarını iç harcın üzerine kapatın ve rulo haline getirin.
- Bunu iki yufka ile de aynı şekilde yapın.
- Tatlıyı dilimlere ayırdıktan sonra tereyağlı bir tepsiye dizin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
Servis
- Pişen şöbiyeti fırından aldıktan sonra soğuması için bekletin.
- Daha sonra şerbeti sıcak olarak tatlının üzerine dökün.
- Tatlıyı servis tabağına alıp dilimleyerek sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.
Şöbiyet Tatlısı Püf Noktaları
- Tatlıyı hazırlarken kullandığınız tereyağı ve şerbetin suyu mutlaka temiz olmalıdır.
- Tatlının yufkalarının güzelce açılabilmesi için bolca yağlanması gerekir.
- Tatlının içerisindeki antep fıstığı yerine badem de kullanabilirsiniz.
- Daha farklı bir lezzet denemek isterseniz tatlının içerisine Hindistan cevizi ekleyebilirsiniz.
Şöbiyet Tatlısı Kaç Kalori?
Bir porsiyon şöbiyet tatlısı yaklaşık olarak 327 kalori içermektedir.