Mücver, kabak ve çeşitli sebzelerin un ile karıştırılıp tavada kızartılan bir çeşit kektir aslında. Mücver kelime anlamı olarak da “kek” demektir. Bu yüzden kabak keki olarak da adlandırılır. En güzel özelliği istediğiniz her türlü sebze ile yapılabilmesidir. Mücver tarifi için sebze ihtiyacınız yokmuş gibi düşünebilir, hatta sadece un ve yumurta ile de yapabilirsiniz. Ancak bu şekilde biraz sade kalır. Un ve yumurtanın yanı sıra kabak, patates, havuç ve çeşitli yeşillikler ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz. Farklı sebzeler ile farklı tatlar yakalayabilirsiniz. Bunun yanı sıra isteğe bağlı olarak, beyaz peynir ya da lor peyniri ekleyerek mücver tarifinizi zenginleştirebilirsiniz. Mücver tarifini dilerseniz fırında pişirerek daha az yağlı bir tarif elde edebilir, dilerseniz tavada pişirerek geleneksel mücver lezzetini yakalayabilirsiniz. Ancak benim tercihim kesinlikle fırında pişirilenden yana. Fırında mücver tarifi oldukça hafif ve yağsız oluyor.
Fırında mücver tarifinin yanına yoğurt veya sarımsaklı yoğurt sos hazırlayarak servis edebilirsiniz. Üzerine dereotu serpiştirerek hem görüntüsünü hem de lezzetini artırabilirsiniz. Yoğurt sosu hem mücverin yağlı tadını alıyor hem de daha hafif bir lezzet sunuyor. İsterseniz yoğurt sosuna farklı baharatlar ekleyerek kendi damak zevkinize uygun sosu hazırlayabilirsiniz.
Mücver tarifini özellikle çocuklarınıza rahatlıkla verebilirsiniz. Çünkü sebze yemekte zorlanan çocuklar için bu oldukça eğlenceli bir yol olacaktır. Onlara kabak, havuç ve patates yedirmek istiyorsanız fırında mücver tarifini denemelisiniz. Ayrıca bu tarifi çocuklarınızla birlikte yapabilir, birlikte mutfakta vakit geçirebilirsiniz. Mutfakta onun yardımına ihtiyacınız yok gibi düşünebilirsiniz. Ancak biraz fırça ve karıştırma ile birlikte işin içine girince daha eğlenceli bir hale gelecek. Çocuklarınızla birlikte mutfakta vakit geçirirken, birlikte yaptığınız mücverleri afiyetle yiyebilirsiniz.
Fırında mücver tarifi için gerekli malzemeler ise şu şekilde;
Fırında Mücver Malzemeleri
-
3 adet orta boy kabak
-
1 adet orta boy patates
-
1 adet orta boy havuç
-
2 adet yumurta
-
3 yemek kaşığı un
-
1 çay bardağı beyaz peynir (isteğe bağlı)
-
Yarım çay bardağı zeytinyağı
-
1 çay kaşığı karbonat
-
Yarım çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
-
Yarım çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
-
Yarım çay kaşığı nane (isteğe bağlı)
-
Tuz
-
Karabiber
-
Dereotu ve maydanoz (isteğe bağlı)
Fırında Mücver Nasıl Yapılır? (Hazırlık Aşaması)
Mücver tarifi için ilk önce sebzelerimizi hazırlayalım. Kabakları güzelce yıkayıp temizledikten sonra rendeleyelim. Patates ve havucu da aynı şekilde rendeleyelim. Rendelediğimiz sebzeleri bir kaba alalım. Daha sonra yumurtaları da kırıp karıştıralım. Beyaz peyniri de ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim.
Karışıma tuz, karabiber, pul biber, kimyon, nane ve dereotunu da ekleyelim.
Son olarak un ve kabartma tozunu da ekleyip iyice karıştıralım.
Fırın tepsisini yağlayalım ve karışımı tepsiye dökelim.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirelim.
Fırında Mücver Nasıl Yapılır? (Pişirme Aşaması)
Mücver tarifini öncelikle hazırladığımız tüm malzemeleri bir kapta karıştırarak hazırlıyoruz. Daha sonra bu karışımı yağladığımız fırın tepsisine döküyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık olarak 25 dakika pişiriyoruz. Fırında mücver tarifimizin altı piştikten sonra üzerini kızartmak için üst ızgarayı açıyoruz ve yaklaşık olarak 10 dakika daha pişiriyoruz.
Fırında Mücver Servis Önerisi
Fırında mücver servisi için yoğurt sosu tercih edebilirsiniz. Yoğurt sosunu hazırlamak için yoğurdu bir kaseye alın, isteğe bağlı olarak içerisine limon suyu, sarımsak ve taze nane ekleyin. Yoğurt sosunu mücverin üzerine dökerek servis edebilirsiniz.
Fırında Mücver Tarifi Püf Noktaları
Fırında mücver tarifinin püf noktası sebzelerin suyunu iyice sıkarak azaltmaktır. Ayrıca yoğurtlu sos ile servis yaparak daha hafif bir lezzet elde edebilirsiniz.
Fırında Mücver Tarifi Kaç Kalori?
Fırında mücver tarifinin toplam kalori miktarı yaklaşık olarak 4 kişilik porsiyona bölündüğünde kişi başı yaklaşık olarak 180 kcal olmaktadır.