Hamur işlerini sevenler olarak açmayı da çok severiz. Özellikle poğaça, börek, açma gibi hamur işlerinde açma hamuru tarifi çok önemlidir. Çünkü hamurun kalitesi yapılan hamur işinin lezzetini ve ağızda nasıl dağıldığını belirler. Bu yüzden ben sizlere en iyi açma hamuru tarifini vermek istiyorum.
Açma hamuru tarifi ile yumuşak ve kat kat açmalar hazırlayacaksınız. Bu tarifte kullanacağımız malzemelerin ölçüleri çok önemli. Ayrıca hamurun mayalanması, yoğrulması ve açılması da bir o kadar önemli. Ben sizlere tüm püf noktaları ile kolay açma tarifi vereceğim. Bu şekilde yaptığınızda mutlaka başarılı olacaksınız.
Açma hamuru tarifi için öncelikle hamuru yoğuracağımız yoğurma kabını alıyoruz. Yoğurma kabına 2 su bardağı ılık sütü dökelim. Ardından 1 paket instant mayayı ve 3 yemek kaşığı toz şekeri ekleyelim. Şekeri ve mayayı sütün içinde eritelim. Şeker ve maya eridikten sonra üzerine 1 su bardağı sıvı yağı ekleyelim. Daha sonra 3 adet yumurtanın akını, 1 adet yumurtanın sarısını da üzerine ekleyelim. Yumurtanın sarısını hamurun üzerine sürmek için ayırıyoruz. Son olarak 1 paket vanilyayı ve 1 paket kabartma tozunu da ekleyelim.
Açma hamuru tarifi için tüm malzemeleri güzelce karıştırdıktan sonra kontrollü bir şekilde un eklemeye başlıyoruz. Benim açma hamuru tarifimde 6 su bardağı un kullandım ama un miktarını kontrol ederek koyun. Çünkü unun kalitesine göre bu ölçü değişebilir. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar un ekliyoruz.
Açma hamuru tarifinin en önemli püf noktası burada başlıyor. Hamurumuzu çok güzel bir şekilde yoğurmamız gerekiyor. Yoğurma işlemini mutfak tezgahında yaparsanız daha iyi olur. Hamurunuzu 10 dakika boyunca mutlaka yoğurun. Yoğurma işlemi bittiğinde hamurunuzu bir parmak boyu kadar açıyoruz.
Daha sonra açtığımız hamurun üzerini streç film ya da temiz bir mutfak bezi ile örtüyoruz. Hamurumuzun mayalanması için sıcak bir ortamda 1 saat beklemesi gerekiyor.
Hamurumuz mayalanırken biz de iç harcını hazırlayalım. İç harcı için 200 gram kadar tereyağını bir kaba alıyoruz. Tereyağının içerisine yarım su bardağı sıvı yağ ekliyoruz. İki yağı güzelce karıştırdıktan sonra açmalarımızın iç harcı hazır oluyor.
Hamurumuz mayalandıktan sonra tezgaha un serpelim ve hamurumuzu alalım. Hamurumuzu 4 eşit parçaya bölüyoruz. Parçalardan birini alıp tezgahın üzerinde merdane yardımıyla açıyoruz. Hamurun büyüklüğü yaklaşık 30-35 cm kadar olacak.
Hamuru açtıktan sonra üzerine hazırladığımız iç harcından sürüyoruz. Harcı sürdükten sonra hamuru rulo şeklinde sarıyoruz. Ruloyu iki parmak kalınlığında kesiyoruz ve kesilen parçaları yan çevirdikten sonra yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye diziyoruz.
Tüm hamur parçalarını bu şekilde hazırladıktan sonra üzerini örtüyoruz ve 30 dakika daha dinlendiriyoruz. Dinlendirme işlemi bittikten sonra açmalarımızın üzerlerine ayırdığımız yumurta sarısını sürüyoruz.
Açmalarımızın üzerine yumurta sarısını sürdükten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri iyice kızarana kadar pişiriyoruz.
Açmalarımız fırında pişerken evin mis gibi kokmaya başladığını söyleyebilirim. Pişen açmalarımızı fırından alıp soğumaya bırakıyoruz. Afiyetle!