Hadi gelin, tıka basa doyurucu, göz doyurucu, rengarenk ve lezzetli Antep yemek tariflerini birlikte hazırlayalım. Gaziantep mutfağının eşsiz lezzetleri sofralarınızı şenlendirecek.
1. Kuzu Kuzu İskender
Malzemeler
Köfte için:
-
500 gr kuzu kıyma
-
1 adet kuru soğan (ince rendelenmiş)
-
2 diş sarımsak (ezilmiş)
-
1 çay bardağı galeta unu
-
1 çay bardağı su
-
1/2 çay bardağı sıvı yağ
-
1 tatlı kaşığı biber salçası
-
1 tatlı kaşığı domates salçası
-
2 tatlı kaşığı pul biber
-
1 tatlı kaşığı kimyon
-
Tuz
-
Karabiber
-
Kuzu kolları (dörde bölünmüş)
-
3 adet domates (iri küpler halinde)
-
3 adet yeşil biber (iri doğranmış)
-
2 yemek kaşığı tereyağ
Servis için:
-
Lavaş ekmek (isteğe bağlı)
-
Yoğurt (sade)
-
Domates sosu (isteğe bağlı)
Yapılışı
-
Kuzu kollarını bir tencereye alın ve üzerini geçmeyecek kadar su ekleyip haşlayın.
-
Kuzu etleri haşlanırken bir kapta köfte harcını hazırlayın. Kuzu kıymayı, soğanı, sarımsağı, galeta ununu ve suyu yoğurun. Salçaları, baharatları ve yağı ekleyip yoğurmaya devam edin. Köfte harcını dinlenmesi için buzdolabına kaldırın.
-
Haşlanan kuzu etlerini bir tabağa alın. Aynı suya domates ve biberleri ekleyip 5 dakika haşlayın ve ocaktan alın.
-
Kuzu etlerini ve sebzeleri geniş bir tavada tereyağı ile soteleyin.
-
Köfte harcından parçalar koparıp yuvarlayın ve yağsız tavada kızartın.
-
Lavaş ekmeği, yoğurt ve sosu servis tabağına alın. Üzerine köfteleri, kuzu etlerini ve sebzeleri yerleştirerek servis edin.
Püf Noktası
- Etleri haşlarken sebzeler ekleyebilirsiniz.
Tarifin Hazırlanış Aşaması Videolu Anlatımı İçin Tıklayın.
https://www.youtube.com/watch?v=GfU9D7ZcAqU
2. Antep Usulü Beşamel Soslu Karnabahar Tarifi
Malzemeler
-
Yarım kg karnabahar (bölünmüş)
-
1 yemek kaşığı tereyağı
-
1 yemek kaşığı sıvı yağ
-
1 adet limon suyu (veya yarım limon)
-
Tuz (isteğe bağlı)
Beşamel Sos İçin:
-
2 yemek kaşığı un
-
1 yemek kaşığı tereyağı (veya margarin)
-
1 su bardağı süt
-
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (isteğe bağlı)
-
Tuz (isteğe bağlı)
-
Karabiber (isteğe bağlı)
Yapılışı
-
Karnabaharları yıkayıp limonlu suda haşlayın.
-
Ayrı bir tencerede beşamel sosu hazırlayın. Unu ve yağı kavurun. Sütü yavaş yavaş ekleyip karıştırın. Tuz, karabiber ve kaşarı ekleyip karıştırmaya devam edin.
-
Haşlanan karnabaharları süzüp bir fırın kabına alın. Üzerine beşamel sosu dökün.
-
Ayrı bir tavada tereyağı ve sıvı yağı kızdırıp sosun üzerine dökün.
-
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında sos kızarana kadar pişirin.
-
Fırından çıkarıp sıcak servis yapın.
Püf Noktası
-
Karnabaharları fazla haşlamamaya dikkat edin.
-
Beşamel sosun kıvamı isteğe bağlı olarak ayarlanabilir.
3. Kumpir Tarifi
Malzemeler
Patatesler için:
-
4 adet büyük boy patates (isteğe bağlı küçük boyda kullanılabilir)
-
4 yemek kaşığı tereyağı veya margarin (isteğe bağlı az yağlı)
-
Yarım su bardağı rende kaşar peyniri (isteğe bağlı az peynirli)
İç Harcı için:
-
Yarım kg sosis veya salam (isteğe bağlı daha az sosis veya salam kullanılabilir)
-
1 adet yeşil biber (doğranmış)
-
1 adet domates (kabuksuz ve doğranmış)
-
Yarım su bardağı mısır konservesi (süzülmüş)
-
Yarım su bardağı turşu (doğranmış)
-
Yarım su bardağı yoğurt veya mayonez (isteğe bağlı az yoğurt veya mayonez kullanabilirsiniz)
Üzerine:
-
Ketçap sosu (isteğe bağlı az soslu)
-
Pul biber (isteğe bağlı az acılı)
Yapılışı
-
Patatesleri yıkayıp alüminyum folyoya sarın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 45 dakika pişirin.
-
Fırında pişen patateslerin içini çıkarıp tereyağı ve rendelenmiş kaşar peyniriyle karıştırın.
-
Başka bir tavada sosisleri kavurun. Doğranmış yeşil biberi, domatesi, mısırı, turşuyu ve yoğurdu ekleyip karıştırarak pişirin.
-
Patateslerin içini soslu harçla doldurun. Üzerine ketçap ve pul biber serpip sıcak servis yapın.
Püf Noktası
- Patateslerin iyice yumuşadığından emin olun.
4. Şehriyeli Tavuk Tarifi
Malzemeler
-
1 adet bütün tavuk (dörde bölünmüş)
-
3 su bardağı et suyu veya su (isteğe bağlı daha az su kullanılabilir)
-
2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin (isteğe bağlı az yağlı)
-
1 adet soğan (doğranmış)
-
1 adet havuç (doğranmış)
-
Yarım çay bardağı sıvı yağ veya margarin (isteğe bağlı az sıvı yağ veya margarin kullanabilirsiniz)
-
1 su bardağı şehriye veya arpa şehriye (isteğe bağlı daha az şehriye kullanılabilir)
Baharatlar:
-
Tuz (isteğe bağlı az tuzlu)
-
Karabiber (isteğe bağlı az acılı)
Yapılışı
-
Tavuğu haşlayıp suyunu süzün. Tavukları ayrı bir tavada kızartın.
-
Ayrı bir tencerede tereyağını eritin. Soğan ve havucu ekleyip kavurun. Şehriyeleri ekleyip kavurmaya devam edin.
-
Tavukları ekleyip karıştırın. Tavuk suyunu ekleyin ve baharatları ekleyip kısık ateşte pişirin.
-
Sıcak servis yapın.
Püf Noktası
- Tavukları haşlarken sebzeler ekleyebilirsiniz.
5. Dolma Tarifi: Antep Usulü Kuru Biber Dolması Tarifi
Malzemeler
İç Harcı İçin:
-
Yarım kg dana kıyma (isteğe bağlı az kıyma kullanabilirsiniz)
-
2 su bardağı pirinç veya bulgur (isteğe bağlı daha az pirinç veya bulgur kullanabilirsiniz)
-
2 adet kuru soğan (doğranmış)
-
Yarım demet maydanoz (doğranmış)
-
Yarım demet nane veya dereotu (doğranmış)
Baharatlar:
-
Tuz (isteğe bağlı az tuzlu)
-
Karabiber (isteğe bağlı az acılı)
pul biber, kimyon
fırın tabağının altına :
domates dilimleri
biber dolmalarının üzerine :
domates dilimleri, sıvı yağ
pilav için :
bir buçuk yemek kasığı tereyağı
bir buçuk kase pirinç
dört kase sıcak su
bir tatlı kasığı tuz
pul biber
pirincin üzerine :
dereotu, maydonoz
sarmısak
sogan
bir kase kusbasi doğranmış et
bir yemek kasığı domates salçası
pul biber
taz nane
tuz
koyun kıyması
bir buçuk yemek kasığı nar eksisi
bir buçuk yemek kasığı limon suyu
Yapılışı
-
Kuru biberlerin içini temizleyin. Pirinci yıkayıp süzün.
-
Kıyma, pirinç, soğan, maydanoz, nane, tuz, karabiber ve diğer baharatları karıştırarak iç harcını hazırlayın.
-
Biberlerin içini harç ile doldurun ancak çok sıkı doldurmamaya dikkat edin.
-
Fırın tepsisine domates dilimleri yerleştirin. Üzerine dolmaları dizin ve domates dilimleri ile yağ gezdirin.
-
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
-
Servis tabağına alıp sıcak servis yapın.
6. Antep Usulü Zeytinyağlı Enginar Tarifi
Malzemeler
-
4 adet enginar kalbi veya taze enginar (temizlenmiş)
-
Yarım kg taze soğan veya kuru soğan (doğranmış)
-
Yarım demet dereotu (doğranmış)
-
Yarım demet bezelye veya taze fasulye (doğranmış ve ayıklanmış)
Sos İçin:
- Yarım çay bardağı zeytinyağı veya sıvı yağ (isteğe bağlı az yağlı)
hazırlanışı:
gaziantep usulü kısır tarifi için gerekli malzemeler yukarıda sıralanmıştır
pisirme asaması:
kısır tarifi için önce bulgurlar derin bir kabın içerisine alınarak üzerine sıcak su eklenir ve kabarması beklenir ardından üzerine sırasıyla tereyağı, nar ekşiği ve limon suyu ilave edilerek yoğrulmaya başlanır ardından içerisine salça, soğan sarımsak limon kabuğu rendelemesi baharatlar ve yeşillikler ilave edilerek iyice yoğrulur sonra kısır servise hazırdır.
oğlu: “kısır” tarifi gibi yapılır ve aynı şekilde servis edilir.
cengiz: “kısır” tarifi gibi yapılır ve aynı şekilde servis edilir.
hazırlanışı:
gaziantep usulü kısır tarifi için gerekli malzemeler yukarıda sıralanmıştır
pisirme asaması:
kısır tarifi için önce bulgurlar derin bir kabın içerisine alınarak üzerine sıcak su eklenir ve kabarması beklenir ardından üzerine salça nar ekşiği limon suyu tereyağı ilave edilerek yoğrulmaya başlanır ardından içerisine soğan sarımsak limon kabuğu rendelemesi baharatlar yeşillikler ilave edilerek iyice yoğrulur sonra kısır servise hazırdır..
pisirme asaması:
kısır tarifi için önce bulgurlar derin bir kabın içerisine alınarak üzerine sıcak su eklenir ve kabarması beklenir ardından üzerine salça nar ekşiği limon suyu tereyağı ilave edilerek yoğrulmaya başlanır ardından içerisine soğan sarımsak limon kabuğu rendelemesi baharatlar yeşillikler ilave edilerek iyice yoğrulur sonra kısır servise hazırdır..