Çiğ Köfte Tarifi

Adıyaman ilimizin meşhur yiyeceklerinden biri olan çiğ köfteyi Adana ilimizde de sıkça yapılan bir lezzet olarak görebiliriz. İki farklı türde hazırlanan çiğ köftenin bulgurlu hali daha yaygındır. Etli çiğ köfte ise bulgursuz ve etsiz olarak yapılan çiğ köfte tarifinin etli halidir. Adana usulü çiğ köfte tarifi de etli çiğ köfte olarak bilinir. Bu tarifimizde sizlere Adana usulü çiğ köfte tarifi ile etli çiğ köfte nasıl yapılır sorusunun cevabını vereceğiz.

Adana usulü çiğ köfte tarifi için öncelikle malzemeleri ve gerekli ekipmanları hazırlamalısınız. Çiğ köftenin yoğrulması için derin bir kabın yanı sıra yoğurma işlemi için gerekli olan çiğ köfte tezgahı da gereklidir. Çiğ köfte tezgahı bulamazsanız temiz bir mutfak tezgahında da yoğurma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Yoğurma işlemi sırasında çiğ köftenin kıvamına su ekleyerek yardımcı olabilirsiniz.

Çiğ köfteye acılık vermek için Adana biberi kullanılabilir. Eğer acılı çiğ köfte tarifi istiyorsanız Adana biberini daha fazla ekleyebilirsiniz. Acı sevmeyen misafirleriniz varsa acılı çiğ köfte tarifi için biber miktarını azaltabilirsiniz. Acılı çiğ köfte tarifi kaç kişilik merak ediyorsanız bu malzemelerle yaklaşık 6-8 kişilik bir çiğ köfte hazırlayabilirsiniz. Çiğ köftenin yanında genelde marul, maydanoz, limon ve nar ekşisi servis edilmektedir. Çiğ köftenin yanında ayran veya şalgam gibi içecekler de tercih edilebilir.

Çiğ köftenin etli olması sağlık açısından önemlidir. Çiğ et tüketimi riskli olduğundan mutlaka güvenilir bir kasaptan taze et almalısınız. Eğer etli çiğ köfte tarifi arıyorsanız ama hazırlamak için yeterince vaktiniz yoksa kasaplardan hazır etli çiğ köfte alarak tüketebilirsiniz. Adana usulü etli çiğ köfte tarifini hemen denemek istiyorsanız Adana usulü çiğ köfte nasıl yapılır sorusunun cevabını verdiğimiz detaylı tarife aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Çiğ Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kıyma
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 2 adet soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 4 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı isot
  • 5-6 dal taze soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 2 adet limonun suyu
  • yarım su bardağı nar ekşisi
  • yarım su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 2 yemek kaşığı adana biberi
  • 1 adet kimyon
  • 2 adet salatalık turşusu

Çiğ Köfte Tarifinin Pişirme Süresi

Pişirme süresi olmadan sadece yoğurma süresi ile hazırlanan bir tariftir.

Çiğ Köfte Tarifinin Servis Sayısı

Kişiye özel servis yapılabilir.

Çiğ Köfte Tarifinin Yapılış Aşamaları

Çiğ Köfte Yapılışı

  1. Bulguru sıcak suda bekletelim ve şişmesini bekleyelim.
  2. Kıyma, bulgur, soğan, sarımsak, biber salçası ve domates salçasını ekleyip yoğuralım.
  3. Taze soğan, maydanoz, limon suyu, nar ekşisi, isot, adana biberi, kimyon, pul biber ve sıvı yağ ekleyip yoğurmaya devam edelim.
  4. Salatalık turşusu küçük parçalar halinde doğrayıp ekleyelim.
  5. Daha sonra tuz, yarım bardak su ve ince kıyılmış turp ekleyip iyice yoğuralım.
  6. Son olarak turp ve limon dilimleriyle süsleyip marul yapraklarıyla servis edelim.

Çiğ Köfte Servis Önerileri

Meyve şalgam suyu.

Scroll to Top