Ev Yapımı Ayva Reçeli Tarifi

“Ayva, kış mevsiminin en güzel meyvelerinden biri. Bu tarifle hem lezzetli hem de sağlıklı bir reçel hazırlayabilirsiniz!”

Tarifin Püf Noktaları

  • Ayvaların kabuklarını soyduktan sonra limonlu suda bekletirseniz kararmasını önlemiş olursunuz.

  • Reçelin kıvamını kontrol etmek için bir tabağa bir miktar reçel damlatıp soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra parmağınızla ortasından ikiye ayırın; iki parça arasında boşluk oluşmuyorsa reçeliniz kıvam almıştır.

Ayva Reçeli Servis Önerisi

  • Ayva reçelini sıcak tost ekmeği, krep veya pankek ile servis edebilirsiniz. Ayrıca, yoğurt veya dondurma ile birlikte de harika bir tatlı alternatifi olur.

Ayva Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg ayva

  • 1 limonun suyu

  • 1/2 (yarım) kg toz şeker

  • 1/2 (yarım) su bardağı su

  • 1/4 (çeyrek) adet ayva çekirdeği (kese kağıdına sarılı)

  • 1 adet çubuk tarçın

  • 3-4 adet karanfil

  • 3-4 adet ceviz içi (isteğe bağlı)

Ayva Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Ayvaları Hazırlayın: Ayvaları iyice yıkayıp kabuklarını soyun ve ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın. Daha sonra limonlu suda bekletin.

  2. Şeker ve Su Karışımını Hazırlayın: Bir tencereye yarım su bardağı su ve toz şekeri ekleyin. Şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtın.

  3. Ayvaları Pişirin: Tencereye ayvaları ekleyip üzerine yarım limonun suyunu sıkın. Kese kağıdına sarıp tencerenize yerleştirdiğiniz ayva çekirdeklerini, çubuk tarçını, karanfilleri ve ceviz içini de ekleyin. Orta ateşte 30-40 dakika pişirin.

  4. Kıvam Kontrolü: Pişen reçelin kıvamını kontrol edin. İsteğe bağlı olarak daha fazla şeker ekleyip limon dilimleri ile birlikte 10-15 dakika daha pişirin.

  5. Saklama Konteynerini Hazırlayın: Reçeli kavanoza koymadan önce, kullanacağınız kavanozu ve kapağını sıcak sabunlu su ile yıkayıp durulayın. Kavanozun içini kaynar su ile sterilize edin ve kapağını da kaynar suda bekletin.

  6. Reçeli Saklayın: Kıvamı ve tadı istediğiniz gibi olduktan sonra reçeli kavanoza dökün. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın ve ters çevirip soğumaya bırakın.

  7. Afiyet Olsun!

Ayva Reçeli Tarifi Kaç Kişilik?

  • 10 kişilik olarak hazırlanan ayva reçeli tarifi, yaklaşık olarak 8-10 adet küçük kavanoz dolusu reçel üretmektedir.

Ayva Reçeli Tarifi Ne Kadar Sürede Hazırlanır?

  • Ayva reçeli tarifi için hazırlık süresi 30 dakikadır. Pişirme süresi ise yaklaşık olarak 50 dakikadır. Toplamda 1 saat 20 dakikada ayva reçelini hazırlayabilirsiniz.
Scroll to Top