Badem Ezmesi Nedir?
Badem ezmesi, özellikle Edirne mutfağı ile özdeşleşmiş lezzetlerden biridir. İçeriğindeki bademin besin değerleri sayesinde hem sağlıklı hem de tatlı ihtiyacımızı karşılayan mükemmel bir atıştırmalıktır. Edirne’ye yapılan bir ziyarette, pek çok kişi bu özgün lezzet olmadan dönmeyi düşünmez. Edirne badem ezmesi, sadece lezzeti ile değil, aynı zamanda pratik hazırlanışı ile damaklarda iz bırakır.
Badem ezmesi genellikle, ezilmiş bademlerin şeker ve su ile karıştırılması sonucu elde edilen yumuşak bir tatlıdır. Kendi evinizde basit malzemelerle sağlıklı bir atıştırmalık olarak hazırlamak mümkündür. Bu tarifte, badem ezmesinin nasıl yapıldığına dair adım adım bilgiler sağlayacağız. Üstelik, farklı tatlar ekleyerek badem ezmesi deneyiminizi zenginleştirebilirsiniz.
Malzemeler
Yüzyıllardır süregelen bu geleneksel tatlıyı hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler oldukça basit:
- 3 su bardağı badem unu
- 1/2 su bardağı su
- 1/2 su bardağı şeker
Yukarıdaki malzemeler ile ortalama 12 dilim badem ezmesi elde edebilirsiniz. Klasiğin dışında, aromalar eklemek isterseniz limon ya da portakal kabuğu rendesi de kullanabilirsiniz.
Evde Badem Unu Nasıl Yapılır?
İstediğiniz kadar badem ezmesi yapmak için öncelikle badem ununu hazırlama sürecine girmelisiniz. Eğer elinizde badem ununuz yoksa, çiğ bademleri kullanarak kolaylıkla evde bademunu yapabilirsiniz. Bunun için kabuksuz çiğ bademleri küçük bir mutfak robotunda un haline gelene kadar çekmeniz yeterli.
Bademlerin kabuklarını soymak isterseniz, kabuksuz insanlara daha uygun olanı tercih etmelisiniz. Kabuklarını kolayca soyabilmek için bademleri kaynar suda bir dakika bekletip ardından soğuk suya alabilirsiniz. Bu işlem bademlerin kabuklarının daha kolay soyulmasını sağlar. Ardından bademlerinizi uygun bir robotta un haline getirin.
Edirne Badem Ezmesi Yapım Aşamaları
Edirne badem ezmesini yapma süreci oldukça kolaydır. İşte adım adım badem ezmesi tarifinin nasıl hazırlanacağı :
1. Şerbeti Hazırlayın
- Öncelikle bir sos tenceresine şeker ve suyu alın.
- Şekerin eriyip kaynamasına kadar karıştırdığınız bu karışımı ateşten alın.
2. Badem Ununu Ekleyin
- Şerbet kaynadıktan sonra, badem ununu bir anda değil azar azar ekleyin.
- Karıştırarak homojen bir kıvam elde edin. Kıvamı ayarlamak için dikkatli olmalısınız.
3. Şekil Verme ve Dinlendirme
- Karışımı geniş bir strec filme koyun ve kalın bir fitil şekli verin.
- Son olarak, buzdolabında birkaç saat dinlendirin.
Lezzet Alternatifleri ve Püf Noktaları
Badem ezmesini hazırlarken isterseniz tarife birkaç alternatif ekleyebilirsin. Örneğin, limon kabuğu ekleyerek ozamanda yapmamış olduğunuz enfes bir tat yaratabilirsiniz. Çikolata kaplı badem ezmesi yaparak hem görsel hem de lezzet açısından zengin bir tat elde edebilirsiniz.
Badem ezmesinin kıvamını daha yoğun yapmak isterseniz, şerbeti daha uzun süre kaynatabilirsiniz. Bu sayede daha yapışkan bir kıvam elde edeceksiniz. Ancak bu noktada, bir su bardağını geçmeyecek şekilde şerbetten koyduğunuzdan emin olun.
Badem Ezmesi Servisi
Badem ezmesini dilimledikten sonra sunum için birkaç seçenek var. İsterseniz yanında kuruyemişlerle servis edebilir ya da daha doyurucu bir atıştırmalık tarifi yapmak isterseniz süt ve meyvelerle birlikte sunabilirsiniz. Feed your family with this delight.
Afiyet olsun! Bu tarif ile sevdiklerinizle paylaşırken yudum yudum keyfini çıkarabilirsiniz!