Revani Tarifi – Arda’nın Mutfağı Revani Tarifi

Şerbetli tatlılar denince akla gelen ilk tariflerden biri olan Arda’nın mutfağından revani tarifi ile karşınızdayız. Yufka, baklava ve kadayıf kadar Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden bir tatlı olan revani, şeker ve su ile hazırlanan şerbetin, irmikli ve yumurtalı hamurun üzerine dökülmesi ile yapılır. Yapımında irmik kullanıldığından kıvamı oldukça yoğundur. Piştikten sonra üzerine soğuk şerbet dökülen revani, dinlendirilip soğuyunca dilimlenerek servis edilir. Yoğun lezzeti ile özellikle bayram sofralarının vazgeçilmez tatlılarından biridir. Bu tarifimizde sade, muhallebili ve hindistan cevizli revani yapımını da anlattık. Misafirlerinize ikram edebileceğiniz en güzel tatlılardan biri olacak bu tarife geçmeden önce, dilerseniz mutfağın kahramanı revaninin tarihine bir göz atalım.

Revani Tarihi

Genel olarak şerbetli tatlıların tarihi Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzanır. Osma’nın saray mutfağında yapılan birçok tatlının, günümüze ulaşabilen tarifleri Türk yemek kültürüne önemli katkılarda bulunmuştur. Bu tatlılardan biri de şerbetli irmik tatlısı olan revanidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılmaya başlanan tatlının tam olarak nerede ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Ancak Türk mutfağının önemli şerbetli tatlılarından biri olan revani, geçmişten günümüze vazgeçilmez bir lezzet olarak sofralarda yerini almıştır.

Revani Tarifi İçin Malzemeler

Kek İçin

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Hindistan cevizi (isteğe bağlı)

Şerbet İçin

  • 2,5 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Süslemek İçin

  • Ceviz içi
  • Hindistan cevizi
  • Badem
  • Çam fıstığı

Revani Tarifi Nasıl Yapılır?

Kek Harcını Hazırlama

  1. Bir kapta yumurta ve toz şekeri çırpın.
  2. Yoğurdu ekleyip karıştırın.
  3. İrmiği ekleyip karıştırmaya devam edin.
  4. Sıvı yağı ekleyip karıştırın.
  5. Unu, kabartma tozunu ve vanilini eleyerek ekleyin.
  6. Tüm malzemeleri spatula ile karıştırın.

Kek Pişirme

  1. Yağlanmış borcama harcı dökün.
  2. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Şerbeti Hazırlama

  1. Ayrı bir tencerede toz şekeri ve suyu kaynatın.
  2. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve 10 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.

Kek ve Şerbeti Birleştirme

  1. Kek fırından çıktıktan sonra hemen üzerine sıcak şerbeti dökün.
  2. Tatlı şerbeti çekene kadar bekletin.

Süsleme ve Servis

  1. Dilerseniz hindistan cevizi serpip ceviz içi, badem veya çam fıstığı ile süsleyerek servis yapın.

Püf Noktası: Şerbetin kekin üzerine sıcak, kekin fırından çıktıktan sonra hemen çıkartılıp üzerine şerbetin dökülmesi gerekir. Şerbeti önceden hazırlayıp soğutursanız, kekin üzerine dökmeyin. Şerbet soğuk kek sıcak olursa kekiniz dağılır.

Scroll to Top