İçerisinde zeytinyağı, domates, soğan, biber, sarımsak, baharatlar ve kıyma bulunan klasik kebap tariflerinden uzaklaşmak istiyorsanız sakızlı kebap tam size göre! Adana’nın eşsiz lezzetlerinden biri olan bu kebap, kuzu eti ile yapılıyor. Adana’nın Sakızlı köyünde üretilen sakız ağaçlarının özütüyle yapılan ve oldukça kıymetli olan sakız reçinesinden ismini alan Sakızlı Kebap, misafir sofralarınıza da çok yakışacak. Kuzu etinin kemiksiz kısmı kullanılarak hazırlanan bu kebap, zeytinyağı ve baharatlarla yoğruluyor. Harika bir aromaya sahip olan sakızlı kebap, özellikle yaz aylarında yapılmaya daha uygundur. Kendine has bir tadı olan bu kebap tarifi için sakız reçinesi bulamadıysanız, damak zevkinize göre karabiber veya kişniş tohumu de kullanabilirsiniz. Şimdi, bu eşsiz lezzeti evde yapmak için tarifimize geçelim!
Sakızlı Kebap Tarifi
Malzemeler
- 1 kg kuzu kıyma
- 1 tatlı kaşığı sakız reçinesi (veya damak zevkinize göre karabiber veya kişniş tohumu)
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım kg arpacık soğan
- Yarım kg yeşil biber
- Yarım kg domates
- Yarım kg közlenmiş patlıcan
- Yarım kg yeşil biber
- Yarım kg közlenmiş patlıcan
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı (sebzeleri sotelemek için)
- Taze ekmek (servis için)
- Saray kebabı için: 1 kg kuzu şişlik eti
- Saray kebabı için: 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
- Saray kebabı için: Tuz ve karabiber (damak zevkine göre)
- Saray kebabı için: 4-5 adet çarliston biberi
- Saray kebabı için: 3 adet domates
- Saray kebabı için: 6-7 adet yeşil biber
- Saray kebabı için: 5-6 adet mantar (isteğe bağlı)
- Saray kebabı için: 4-5 adet arpacık soğanı
- Saray kebabı için: 4-5 diş sarımsak
- Saray kebabı için: 3-4 dal maydanoz
- Saray kebabı için: 1 su bardağı su
- Saray kebabı için: 1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber (isteğe bağlı)
- Saray kebabı için: İsteğe bağlı baharatlar (kimyon, kekik gibi)
- Saray kebabı için: İsteğe bağlı soslar (soya sosu veya barbecue sosu)
- Saray kebabı için: İsteğe bağlı garnitürler (patates kızartması veya salata)
- Patlıcan Kebabı için: 3-4 adet patlıcan (orta boy)
- Patlıcan Kebabı için: Tuz (patlıcanları yumuşatmak için)
- Patlıcan Kebabı için: 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı (kızartmak için)
- Patlıcan Kebabı için: 2-3 yemek kaşığı domates salçası (isteğe bağlı)
- Patlıcan Kebabı için: Sarımsaklı yoğurt (servis için)
- Patlıcan Kebabı için: Domates sosu veya biber sosu (isteğe bağlı)
- Patlıcan Kebabı için: Taze nane ve maydanoz yaprakları (süslemek için)
- Patlıcan Kebabı için: Közlenmiş yeşil biberler (isteğe bağlı)
- Közlenmiş Biber Tarifi İçin:
- Yarım kg közlenmiş yeşil biber
Nasıl Yapılır?
Kebap İçin:
- Kuzu kıymayı derin bir kaba alın.
- Sakız reçinesini ekleyin.
- Tuz, karabiber, pul biber, kimyon ve kekik ilave edin.
- Zeytinyağını da ekleyip iyice yoğurun.
- Yoğurduğunuz harcı en az 1 saat dinlendirin.
- Pidelerinizi hazırlayın.
Sebzeleri Hazırlamak İçin:
- Közlenmiş patlıcanları ince dilimler halinde kesin.
- Yeşil biberlerin uç kısımlarını kesin ve ortadan ikiye bölün.
Kebapları Pişirmek İçin:
- Şişlerinizi hazırlayın.
- Kebap harcını şişlere sıkarak dizin.
Sebzeleri Sotelemek İçin:
- Zeytinyağını geniş bir tavada ısıtın.
- Arpacık soğanlarını ekleyin ve soteleyin.
- Yeşil biberleri ekleyip yumuşayana kadar sotelemeye devam edin.
Damak Zenginliği İçin:
- Közlenmiş patlıcan dilimlerini tavaya ekleyin ve karıştırın.
Kebapların Pişirilmesi:
- Kebapları önceden ısıtılmış 220 derece fırında veya mangalda pişirin.
Pide Hazırlığı:
- Pide yapraklarını fırın tepsisine yerleştirin.
Kebap ve Sebzeleri Servis Etme:
- Pidelerin üzerine sotelenmiş sebzeleri ve kebapları yerleştirin.
Pide Süslemesi:
- Pidelerin üzerine tereyağı sürerek lezzet katın.
Servis İçin:
- Sıcak servis yapın. Afiyet olsun!