Şekersiz reçel tarifleri çoğumuzun ilgisini çekiyor. Sık sık tükettiğimiz ama yüksek şeker oranlarından dolayı sağlıklı bulamadığımız reçellerin şeker eklenmeden yapılabileceğini biliyor muydunuz? Kışın vazgeçilmezi olan, kahvaltıların ve çay saatlerinin gözbebeği reçeller hem tatlı hem de tuzlu tariflerde kullanılabilen pratik bir gıda. Peki, şeker olmadan reçel nasıl yapılır? İşte şeker eklenmeden hazırlanan, doğal meyve tatları ile damakları şenlendiren birbirinden lezzetli şekersiz reçel tarifleri…
Şekersiz Domates Reçeli Tarifi
Domates reçeli tarifi ile başlayalım. Dört mevsim tükettiğimiz domatesleri kışın kahvaltılara renk katacak bir hale dönüştürmek için ihtiyacımız olan sadece üç malzeme. Hem hafif hem de besleyici özelliği ile damakları şenlendiren bu reçeli bir kahvaltı klasiği haline getireceksiniz.
Malzemeler:
- 1 kg domates
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım çay kaşığı tuz
Yapılışı:
- Domatesleri güzelce yıkayın ve kabuklarını soyun.
- Çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğrayın.
- Büyük bir tencereye doğranmış domatesleri alın ve üzerine limon tuzu ile tuzu ekleyin.
- Domateslerin üzerine zeytinyağını da ilave edin ve tencerenin kapağını kapatmadan orta ateşte kaynatmaya başlayın.
- Domateslerin suyu çıkıp kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve ara ara karıştırarak yarım saat kadar pişirin.
- Pişen reçeli uygun bir kavanoza sıcak sıcak doldurup kapağını kapatın ve ters çevirerek soğumaya bırakın.
Not: Kavanozun tam olarak soğuması için ters çevirip en az 1 gece bekletilmesi tavsiye edilir.
Şekersiz Ayva Reçeli Tarifi
Ayva reçeli tarifi ile devam edelim. Eşsiz aroması ve faydalı özellikleri ile bilinen ayvayı, şeker eklemeden hem sağlıklı hem de lezzetli bir hale getiriyoruz. Bu tarifte kullandığımız nar ekşisi hem ayvaların tatlanmasını sağlıyor hem de doğal koruyucu görevi görüyor.
Malzemeler:
- 2 adet büyük boy ayva
- 3-4 adet karanfil
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- Yarım çay bardağı nar ekşisi
- 5 su bardağı su
- Yarım tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
- Ayvaların kabuklarını soyun ve ortadan ikiye bölerek çekirdeklerini çıkarın.
- Kararmaması için hemen suda bekletin.
- Ayvaları dilimleyin ve bir tencereye alın.
- Ayvaların üzerine karanfilleri, limon tuzunu, nar ekşisini, suyu ve tuzu ekleyin.
- Tencerenin kapağını kapatıp önce orta ateşte kaynatın, ardından altını kısıp 30-40 dakika kadar pişirin.
- Piştikten sonra reçeli sıcak sıcak steril bir kavanoza dökün ve kapağını kapatın.
Not: Kavanozun tam olarak soğuması için ters çevirip en az 1 gece bekletilmesi tavsiye edilir.
Şekersiz Portakal Reçeli Tarifi
Portakal reçeli tarifi, sabah kahvaltılarınız için harika bir alternatif. İçerdiği C vitamini ve lifler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren, sindirimi kolaylaştıran ve kalp sağlığını destekleyen portakalı şeker eklemeden yapıyoruz. Kendi doğal tatları ile damaklara hitap eden portakal reçelini kahvaltılarda olduğu gibi tatlılarda da kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 kg portakal
- 5 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı limon tuzu
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Yapılışı:
- Portakalları bol suyla yıkayın ve kabuklarını ince ince doğrayın.
- Daha sonra doğradığınız kabukları su dolu bir tencereye koyun ve kaynatın.
- Kaynadıktan sonra altını kısıp yaklaşık 10 dakika daha kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra süzüp kabukları soğumaya bırakın.
- Ayrı bir tencerede suyu kaynatın, portakal kabuklarını ve nar ekşisini ekleyin.
- Kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 45 dakika pişirin.
- Piştikten sonra limon tuğunu ilave edin ve birkaç dakika daha pişirin.
- Sıcak sıcak steril kavanozlara dökün ve kapağını kapatıp soğumaya bırakın.
Not: Kavanozun tam olarak soğuması için ters çevirip en az 1 gece bekletilmesi tavsiye edilir.
Şekersiz Çilek Reçeli Tarifi
Çilek reçeli tarifi, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden olan çileği değerlendirmek için harika bir alternatif. Kahvaltılara renk katacak bu doğal tatlandırıcı ile hazırlanan reçeli mutfağınızdan eksik etmeyeceksiniz. Eşsiz aromasıyla damaklara hitap eden çilek reçelini kahvaltılarda olduğu gibi tatlılarda da kullanabilirsiniz. Kendi doğal tatları ile damaklara hitap eden çilek reçelini kahvaltılarda olduğu gibi tatlılarda da kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 kg çilek
- 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- Yarım çay kaşığı tuz
Yapılışı:
- Büyük bir tencereye çilekleri temizleyip yıkayın ve üzerine limon tuzu ile tuzu ekleyin.
- Zeytinyağını da ilave edip karıştırın.
- Tencerenin kapağını kapatmadan orta ateşte kaynatmaya başlayın.
- Kaynadıktan sonra altını kısıp çileklerin rengi değişip yumuşayana kadar pişirin.
- Piştikten sonra uygun bir kavanoza sıcak sıcak doldurup kapağını kapatın ve ters çevirerek soğumaya bırakın.
Not: Kavanozun tam olarak soğuması için ters çevirip en az 1 gece bekletilmesi tavsiye edilir.
Şekersiz Karpuz Reçeli Tarifi
Karpuz reçeli tarifi, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden karpuzu değerlendirmek için harika bir alternatif. Kararması kolay olan karpuzları uzun süre saklamak isteyenler için ideal bir seçenek olan karpuz reçelini kahvaltılara renk katacak bir halde hazırlıyoruz. Şeker eklemeden yapılan bu reçelin tadına doyamayacaksınız!
Malzemeler:
- Küçük boy 1 adet karpuz
- Karbondioksit içeren maden suyu
- (İsteğe bağlı) 3-4 adet karanfil
- (İsteğe bağlı) Çubuk tarçın
Yapılışı:
- Karpuzun kabuklarını soyun ve beyaz kısmını küçük küpler halinde doğrayın.
- Büyük bir tencereye doğranmış karpuz kabuklarını alın.
- Tencereyi ocağa alın ve doğranmış karpuz kabuklarının üzerini geçecek kadar maden suyu ekleyin.
- Tencerenin kapağını kapatıp kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra altını kısıp 15 dakika kadar daha pişirin. (Bu işlem karpuz kabuklarının yumuşamasını sağlayacaktır.)
- Piştikten sonra tencerenin kapağını açın ve isterseniz içine karanfil ile çubuk tarçını ekleyin.
- Pişirmeye devam edin, yaklaşık 15 dakika kadar daha kaynamasına izin verin.
- Piştikten sonra sıcak sıcak steril bir kavanoza doldurun ve kapağını kapatın.
Not: Kavanozun tam olarak soğuması için ters çevirip en az 1 gece bekletilmesi tavsiye edilir.