Siyah havuç, mor havucun en koyu renkli çeşidi olup insan sağlığına oldukça faydalıdır. Mor havuç türü olarak da bilinen bu sebze, mor veya mor-mavi renginin yanı sıra sarı ve turuncu renkte de olabilmektedir. Kendi başına tüketilebileceği gibi çorba, salata, ana yemek ve garnitür olarak da hazırlanabilmektedir. Lezzeti ve yararlarıyla dikkat çeken siyah havuç, birçok kişi tarafından nasıl pişirilmesi gerektiği araştırılmaktadır. Biz de meraklı okurlarımız için hazırladığımız içeriğimizde, siyah havuç yemek tariflerini derledik.
1. Siyah Havuç Salatası Tarifi
Havucun en faydalı türü olan siyah havuç, salatasında kullanılarak çiğ bir şekilde tüketilebilir. Zeytinyağı ve limon sosuyla tatlandırılan siyah havuç salatası, hafif ve sağlıklı bir aperatif ya da meze olarak sofralara konulabilir.
Siyah Havuç Salatası Malzemeleri:
- 4 adet orta boy siyah havuç
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
- Yarım tatlı kaşığı tuz
Siyah Havuç Salatası Yapılışı:
- Siyah havuçların kabuklarını soyun ve rendenin kalın tarafıyla rendeleyin.
- Bir tavaya zeytinyağını alıp kızdırın ve rendelenmiş havuçları ilave ederek soteleyin.
- Havuçları yaklaşık 5 dakika kadar soteledikten sonra tuz ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
- Ayrı bir kapta yoğurdu ve ezilmiş sarımsağı karıştırın.
- Rendelenmiş havuçları yoğurtlu karışımın üzerine ekleyin ve iyice karıştırın.
- Servis yapmadan önce nar ekşisi ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun!
2. Siyah Havuç Çorbası Tarifi
Tüm sebzelerde olduğu gibi siyah havuç da çorbası yapılabilen bir gıda maddesidir. Hem hafif hem de besleyici bir tarif olan siyah havuç çorbası, bebekler için de uygun bir gıda maddesidir.
Siyah Havuç Çorbası Malzemeleri:
- 2 adet siyah havuç
- 1 adet patates
- 1 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 4 su bardağı su
- Tuz
Siyah Havuç Çorbası Yapılışı:
- Soğanı yemeklik doğrayın, siyah havuç ve patatesi küp küp doğrayın.
- Tereyağını ve zeytinyağını bir tencereye alın, soğanları ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
- Siyah havuç ve patatesi ekleyin, 5 dakika kadar kavurun.
- Su ekleyin, kaynadıktan sonra altını kısın ve 20 dakika pişirin.
- Tuz ekleyin, el blenderıyla püre haline getirin.
- Kıvama göre su ilave edip karıştırın.
- Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun!
3. Siyah Havuç Püresi Tarifi
Siyah havucun besleyiciliğinden faydalanmanın yollarından biri de onu püre haline getirmektir. Krema, tereyağı ve baharatlarla zenginleştirilen siyah havuç püresi, hem sağlıklı hem de lezzetli bir garnitür veya meze olarak sunulabilir.
Siyah Havuç Püresi Malzemeleri:
- 3-4 adet orta boy siyah havuç
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı krema
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- Yarım tatlı kaşığı karabiber
Siyah Havuç Püresi Yapılışı:
- Siyah havuçları kabuklarından soyup dilimleyin.
- Büyük bir tencereye su koyun, kaynamaya başladıktan sonra tuz ekleyin.
- Dilimlenmiş siyah havuçları kaynar suya atın ve yumuşayana kadar haşlayın (yaklaşık 15-20 dakika).
- Haşlanmış havuçları süzün ve bir kaba alın.
- Tereyağını ekleyin ve çatalla püre haline getirin.
- Krema, tuz ve karabiberi ekleyip iyice karıştırın.
- Pürenizi sıcak servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun!
4. Siyah Havuçlu Kumpir Tarifi
Kumpir, özellikle sokak lezzetleri arasında yer alan fast food bir yiyecektir. Genelde beyaz patatesten yapılan kumpir, içine konulan malzemelerle lezzet kazanır. Farklı lezzet arayışında olanlar için geleneksel tarifte değişiklik yaparak siyah havuçlu kumpir hazırlanabilir.
Siyah Havuçlu Kumpir Malzemeleri:
- 4 adet büyük boy patates
- 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
- 2 adet siyah havuç
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı pul biber
- Zeytin ezmesi
Siyah Havuçlu Kumpir Yapılışı:
- Patatesleri kabuklu olarak tuzlu suda haşlayın.
- Haşlanan patateslerin kabuklarını soyup bir kaba alın.
- Zeytinyağı, tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ile patatesleri ezin.
- Ayrı bir tavada rendelenmiş beyaz peynirle birlikte rendelenmiş siyah havuçları soteleyin.
- Kumpirin içine zeytin ezmesi ekleyin.
- Sotelenmiş siyah havuç ve beyaz peynir karışımını patateslerin üzerine ekleyin.
- Siyah havuçlu kumpirinizi sıcak servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun!
5. Siyah Havuç Tarator Tarifi
Türk mutfağının geleneksel mezelerinden olan taratorun farklı versiyonları bulunmaktadır. Aynı zamanda meze olarak da tüketilebilen taratorun en sağlıklı çeşitlerinden biri de yoğurtlu taratordur. Yoğurtla yapılan tarator çeşitlerinden biri de yine faydalarıyla ön plana çıkan siyah havuçla hazırlananıdır. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan yoğurt da besleyici özelliğiyle taratora lezzet katar.
Siyah Havuç Tarator Malzemeleri:
- 4 adet orta boy siyah havuç
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 diş sarımsak
- Tuz
- Zeytinyağı
- Kırmızı pul biber
Siyah Havuç Tarator Yapılışı:
- Siyah havuçların kabuklarını soyup rendenin ince tarafıyla rendeleyin.
- Zeytinyağını bir tavada kızdırın ve rendelenmiş siyah havuçları ekleyip sotelenmesini sağlayın. Tuz ekleyerek lezzetlendirin.
- Ayrı bir kapta yoğurdu ve ezilmiş sarımsakları karıştırın.
- Sotelenmiş siyah havuçları yoğurtlu karışımın üzerine ekleyin ve iyice karıştırın.
- Kırmızı pul biberi damak zevkinize göre ekleyebilirsiniz.
- Siyah havuç taratorunu soğuk servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun!