Geleneksel Türk mutfağının en sevilen tariflerinden biri olan somloi galuska, özellikle şık sunumuyla göz dolduruyor. Yapımı oldukça pratik olan bu tatlı, çoğu zaman pasta olarak da anılıyor. Mükemmel bir sunum eşliğinde kutlamalarda veya davetlerde tercih edilen bu tatlı, sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Vanilyalı muhallebisi ve kakaolu pandispanyasıyla dikkat çeken somloi galuska, hem çocukların hem de büyüklerin favorisi olmaya aday. Dilerseniz tarifimize hemen geçelim.
Somloi Galuska Tarifi İçin Malzemeler
Somloi galuska tarifi için gerekli malzemeleri aşağıda bulabilirsiniz:
Kakaolu Pandispanya İçin:
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı sıcak su
- 1 su bardağı un
- 3 yemek kaşığı kakao
- 1 tatlı kaşığı vanilya
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 fiske tuz
Vanilyalı Sos İçin:
Kakaolu Krema İçin:
Krema İçin:
Süslemek İçin:
Somloi Galuska Tarifi Nasıl Yapılır?
Pandispanya İçin:
- Kakaolu pandispanya için öncelikle yumurtaları ve toz şekeri bir kabın içine alıp çırpmaya başlayın.
- Köpük köpük olana kadar çırptığınız karışımın üzerine sıcak suyu ekleyin ve tekrar çırpmaya devam edin.
- Ayrı bir kabın içinde un, kakao, kabartma tozu, tuz ve vanilyayı karıştırın.
- Sıvı karışımın üzerine karıştırdığınız kuru malzemeleri eleyerek ekleyin ve spatula yardımıyla yavaşça karıştırın.
- İlk etapta fazla karıştırmamaya dikkat edin.
- Pandispanyayı pişirmek için fırın tepsisini yağlayıp unlayın veya yağlı kağıt serin.
- Karışımı tepsiye dökün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin.
- Pandispanya piştikten sonra fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
- Vanilyalı Sos İçin:
- Sütü bir tencereye alın ve kaynamaya bırakın.
- Ayrı bir kabın içinde nişasta, şeker ve sütü karıştırarak pürüzsüz bir kıvam elde edin.
- Kaynamış olan sütten biraz alıp karışıma ekleyin ve ılıtın.
- Tüm karışımı tekrar tencereye dökün ve sürekli karıştırarak muhallebiyi pişirin.
- Pişen muhallebiyi ocaktan alıp tereyağını ve vanilini ekleyerek karıştırın.
- Kakaolu Krema İçin:
- Sütü bir tencereye alıp kaynamaya bırakın.
- Ayrı bir kabın içinde nişasta, un, kakao ve şekeri karıştırın.
- Kaynamış sütten biraz alıp karışıma ekleyip ılıtın.
- Tüm karışımı tekrar tencereye dökün ve sürekli karıştırarak pişirin.
- Piştikten sonra ocaktan alıp tereyağını ve vanilini ekleyerek karıştırın.
- Krema İçin:
- Kremayı bir kabın içine alıp mikserle çırparak katılaşmasını sağlayın.
- Pudra şekerini ekleyip tekrar çırpmaya devam edin.
- Tatlıyı Birleştirmek İçin:
- Pandispanyayı enlemesine üçe kesin.
- İlk katı servise alacağınız tabağa koyup üzerini süt ile ıslatın.
- Pandispanyanın üzerine vanilyalı muhallebiyi yayın.
- Ikinci katı koyup tekrar süt ile ıslatın.
- Kakaolu kremayı ikinci katın üzerine sürün.
- Üçüncü katı koyup bu katı da süt ile ıslatın.
- Tatlıyı tamamlamak için kremayı son katın üzerine düzgün bir şekilde yayın.
- Tatlıyı dondurucuda en az 1 saat bekletin.
- Dondurulmuş vişne, frambuaz ve çileği tatlının üzerine yerleştirin.
- Bitter çikolata rendesini serpiştirin veya isteğe bağlı olarak bitter çikolata sosu ekleyin.
Süsleme Aşaması:
Somloi Galuska Tarifi Servis Önerisi:
Tatlıyı dilimleyerek servis edebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak yanında dondurma veya krem şanti ile sunum yapabilirsiniz. Ayrıca, vişne veya ahududu sosu ile tatlıyı daha da lezzetlendirebilirsiniz. Afiyet olsun!