Taze Bakladan Fava Tarifi

Fava, içeriğindeki besin değerleri ve lezzetiyle sofralarımızda yer alan popüler bir baklagil yemeğidir. Genellikle kuru bakla ile yapılan fava tarifine taze bakla da kullanarak pratik ve sağlıklı bir tarif elde edebilirsiniz. Taze bakladan fava tarifi ile hem hafif hem de besleyici bir yemek hazırlayabilirsiniz.

Mevsiminde taze taze bulabileceğiniz baklaları değerlendirmek için bu tarifi denemenizi tavsiye ediyoruz. İster ana yemek ister atıştırmalık olarak tüketebileceğiniz taze bakladan fava tarifinin yapımı oldukça basittir. Şimdiden afiyet olsun!

Taze Bakladan Fava Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı taze bakla
  • 1 adet soğan
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • Yarım çay bardağı un (isteğe bağlı)
  • Dereotu (isteğe bağlı)
  • Sarımsak (isteğe bağlı)
  • Sıcak su (isteğe bağlı)
  • Sos için:
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz
  • Zeytinyağı (üzeri için)
  • Kuru nane (üzeri için)
  • Pul biber (üzeri için)
  • Limon dilimleri (üzeri için)
  • Zeytin (üzeri için)

Taze Bakladan Fava Tarifi Nasıl Yapılır?

Aşama 1: Fava tarifine başlamadan önce taze baklaları ayıklayıp, kabuklarından çıkartın. Eğer kabuklu taze bakla kullanıyorsanız, kabuklarını da ayıklamanız gerekiyor.

Aşama 2: Derin bir tencereye 1 adet doğranmış soğanı ve 1/4 su bardağı zeytinyağını alarak pembeleşinceye kadar kavurun.

Aşama 3: Kavrulan soğanların üzerine hazırladığınız taze baklaları ekleyin ve birkaç dakika kavurmaya devam edin.

Aşama 4: Ardından 1 su bardağı sıcak su, tuz, karabiber, kimyon ve pul biberi ekleyin. Karıştırdıktan sonra kapağını kapatıp, kısık ateşte pişirmeye bırakın.

Aşama 5: Taze baklalar yumuşayıp piştikten sonra karışımı ocaktan alın. İsteğe bağlı olarak sıcak karışıma yarım çay bardağı unu ekleyip karıştırabilir ya da pişirme aşamasında üzerine az miktarda sıcak su ekleyerek un kullanmaktan kaçınabilirsiniz.

Aşama 6: Karışımı mutfak robotuna alarak püre kıvamına gelene kadar çekin. İsteğe bağlı olarak dereotu ve sarımsak ekleyerek tekrar karıştırabilirsiniz.

Aşama 7: Elde ettiğiniz püreyi servis tabağına alarak düzleştirin. Üzerine yoğurt, tahin, sarımsak, limon suyu ve tuzdan oluşan sosu gezdirin.

Aşama 8: Son olarak üzerine zeytinyağı gezdirin ve arzuya göre kuru nane, pul biber ve limon dilimleri ile süsleyin. Zeytinleri de tabağın kenarına koyarak servis edin.

Taze Bakladan Fava Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

– Taze bakladan fava tarifinin lezzetini artırmak için yağ oranı yüksek zeytinyağı tercih edin.

– Taze baklaların kabuklarının çok ince olmasına dikkat edin. İçi boşalmış ya da yaşlanmış baklaları kullanmamaya özen gösterin.

– Daha yoğun bir lezzet için pişirme aşamasında bakla yerine bezelye de ekleyebilirsiniz.

– Taze bakla yerine isterseniz bezelye de kullanabilirsiniz.

– Un kullanmak istemiyorsanız, bu aşamada sıcak su ekleyerek pürenizin kıvamını ayarlayabilirsiniz.

– Sadece sarımsaklı yoğurt değil, süzme yoğurt da tercih edebilirsiniz.

– Servis ederken üzerine gezdirdiğiniz zeytinyağını soğuk sıkım olarak tercih ederseniz daha sağlıklı bir seçenek olur.

– Dilerseniz tarife nar ekşisi ekleyerek farklı bir tat elde edebilirsiniz.

Taze Bakladan Fava Tarifi Kaç Kaloridir?

Yoğurtlu sosu ile birlikte hazırlanan taze bakladan fava tarifinin 1 porsiyonu ortalama olarak 220 kalori içermektedir. Sosun içerdiği tahin ve yoğurt gibi besinlerden dolayı besleyici bir değer sunar.

Scroll to Top