Peynir helvası, Tekirdağ iline ait yöresel bir lezzettir. Özellikle Tekirdağ’da ünlü olmuş bu tatlı, hem yapımının kolay olması hem de lezzetiyle hemen hemen herkesin beğenisini kazanır. Tekirdağ peynir helvası tarifi 8-10 kişilik olup yaklaşık 30 dakikada hazırlanabilir ve 40 dakikada pişirilerek toplamda 1 saat 10 dakikada hazır hale gelir.
Tekirdağ peynir helvası, un, irmik ve tereyağının kavrulup peynirlendiği ve şerbetli bir tatlıdır. İlk olarak un ve irmiği tereyağı ile birlikte kavuruyoruz. Daha sonra soğuk süt ve toz şekerden elde edilen şerbetimizi ekliyoruz. Son olarak ise rendelediğimiz beyaz peyniri de ekleyip karıştırarak karışımı tepsiye yayıyoruz. Üzerine antep fıstığı serpip dilimleyerek servis ediyoruz. Tekirdağ peynir helvası tarifi, peynir sevmeyenlerin bile bu tatlıya hayran kalmasına neden olur.
Peynir Helvası Tarifi İçin Malzemeler
- 1,5 su bardağı un
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı süt
- 200 gram beyaz peynir
- 150 gram tereyağı
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı antep fıstığı (iri dövülmüş)
Peynir Helvası Tarifi Nasıl Yapılır?
Şerbeti Hazırlama:
- Öncelikle derin bir tencerede 2 su bardağı süt ve 1 su bardağı toz şekeri karıştırarak kaynamaya bırakın.
Peynir Helvasını Yapma:
- Ayrı bir tencerede tereyağını eritin ve 1,5 su bardağı unu ve 1 su bardağı irmiği ekleyerek kavurun.
- Kavurduğunuz karışıma kaynamış olan sütlü şerbeti yavaşça dökün ve karıştırarak pişirin.
- Peynir helvası kıvamını alana kadar pişirmeye devam edin.
- Küçük küpler halinde doğradığınız beyaz peyniri de ekleyin ve tüm malzemeleri iyice harmanlayın.
- Hazırladığınız peynir helvasını bir tepsiye dökün ve üzerini düzeltin. Soğuyunca dilimleyerek antep fıstığı ile süsleyerek servis yapın.
Afiyet Olsun!
Peynir Helvası tarifi oldukça basit ve lezzetli bir tatlıdır. Un, irmik, tereyağı, beyaz peynir ve şekerle yapılan bu tatlının yapılışı oldukça kolaydır. Öncelikle şerbeti hazırlamak için süt ve şeker kaynatılır. Daha sonra tereyağında un ve irmik kavrulur, ardından şerbet eklenip pişirilir. Peynir eklenip karıştırıldıktan sonra karışım tepsiye dökülüp soğuması beklenir. Peynir Helvası sofralarınızı süsleyecek, misafirlerinizi etkileyen bir tatlı olacaktır.