Hepinize Merhaba! Bugün sizlere Urfa usulü çiğ köfte tarifi hazırladım. Güneydoğulu olan biri olarak, 7 yıl Urfa’da yaşadım ve bu sebeple bolca çiğ köfte yedim. Bu güzel tarifte hem benim yaptığım çiğ köftenin tarifini hem de küçük püf noktalarını paylaşacağım. Hazırsanız Urfa usulü çiğ köfte tarifine geçelim.
Çiğ Köfte İçin Gerekli Malzemeler:
İç Harcı İçin:
- 500 gram az yağlı kıyma
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- 2 adet soğan
- 1 çay bardağı nar ekşisi
- 2-3 dal taze soğan
- 2 dal maydanoz
- 1 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı isot biberi
- 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
Köftenin Üzeri İçin:
- Sarımsaklı yoğurt
- Limon
Köftenin Yanında Servis İçin:
- Lavaş ekmek
- Marul
- Tulumba biberi turşusu
Urfa Usulü Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?
Sıvı malzemeler:
- Nar ekşisi, isot biberi, salçalar, baharatlar ve kıyma dışında kalan tüm malzemeleri derin bir kabın içine alalım.
- Ayrıca soğanları ve sarımsağı kabuklarından ayırıp, yarım ay şeklinde doğrayalım.
- Maydanozu da ince ince doğrayıp harca ekleyelim.
Kuru malzemeler:
- Bulguru da derin bir kabın içine alalım.
- Üzerine tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip karıştıralım.
- Kuru harcımızı elimize alıp kenarda bekletelim.
Köftenin yoğrulması:
- Kuru harcımızı kenarda bekletirken, derin bir kabın içine kıymayı alalım.
- Kıymanın üzerine nar ekşisini ve doğradığımız soğanları koyalım.
- Sıvı malzeleri de kıymanın üzerine ilave edip, elimizle yoğuralım.
Bulguru ilave etme:
- Bulgurlu harcı kıymalı harca yavaş yavaş ilave edip yoğurmaya devam edelim.
- Köftemiz iyice kıvam alana dek yoğuralım.
İlk şekil verme:
- Yoğrulan harcı elimizle sıktırarak açalım.
- Açtığımız harcın ortasına ceviz büyüklüğünde parçalar alıp şekil verelim.
Köftenin servis tabağına alınması:
- Şekil verdiğimiz köfteleri servis tabağına dizelim.
- Tüm köfteleri bu şekilde hazırladıktan sonra servise hazır hale gelecekler.
Sos hazırlığı:
- Sarımsaklı yoğurdu hazırlamak için; derin bir kabın içine yoğurdu alalım.
- Sarımsağı da kabuklarından ayırıp, havanda ezelim.
- Sarımsaklı yoğurdun içine tuzu ve ezilmiş sarımsakları ilave edip karıştıralım.
Köftenin servis edilmesi:
- Sarımsaklı yoğurdu servis tabağındaki köftelerin üzerine dökelim.
- Taze limon dilimleri ve tulumba biber turşusunu da köftelerin yanına servis edelim.
Püf Noktaları:
- Arazi Kıyma Kullanımı:
Köftenizin lezzeti için önemli olan kıyma, kuzu kuşbaşıdan çekilmiş kıymadır. Eğer bu tür kıyma bulamıyorsanız, koyun döşünden de çekilmiş kıyma kullanabilirsiniz.
- Bulgur Seçimi:
Köftenizin bulgurlu kısmında tercih ettiğiniz bulgurların ince olması önemlidir. Benim kullandığım bulgurlar Urfa’dan gelen ince bulgurlardı. Eğer ince bulgur bulamazsanız, marketlerde satılan ince bulgurlar da iş görecektir.
- Tazelik:
Köftenizin lezzeti için malzemelerin taze olması önemlidir. Özellikle soğan ve sarımsak gibi malzemelerin tazeliğine dikkat edin.
Saklama Koşulları:
Köftenizi hazırladıktan sonra hemen tüketmeyecekseniz, uygun koşullarda saklamanız önemlidir. Kapalı bir cam kapta buzdolabında saklayabilirsiniz. Ancak, köftenizi dondurmanız önerilmez çünkü dondurulduğunda lezzetini kaybedebilir.