Günlük beslenmede meyve alımının önemi kadar, hamur işlerinin de önemi oldukça fazladır. Özellikle çocukların ve gençlerin bu tür besinlerle beslenmeleri, onların gelişiminde büyük katkı sağlar. Bu tür besinler arasında yer alan keklerin de evde yapılması, hem hijyenik olmaları açısından hem de içeriğinin doğal olması açısından fayda sağlar. Üzümlü cevizli kek tarifi, yapımı oldukça kolay olan bir kek tarifidir. Hem lezzetli hem de besleyici olması sayesinde, bu keki sevdiklerinizle afiyetle yiyebilirsiniz. Üzümlü cevizli kek tarifi, 8-10 kişilik olup yaklaşık 60 dakikada hazırlanabilir.
Üzümlü Cevizli Kek İçin Gerekli Malzemeler
Üzümlü cevizli kek tarifi için gerekli malzemeler aşağıdaki gibidir:
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 su bardağı kuru üzüm
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
Üzümlü Cevizli Kek Nasıl Yapılır?
Kek tarifleri arasında oldukça özel bir yere sahip olan üzümlü cevizli kek tarifi, yapılışı itibariyle oldukça pratik bir tariftir. Aşağıda adım adım üzümlü cevizli kek yapımı verilmiştir.
Üzümlü Cevizli Kek Yapımı
Üzümlü cevizli kek yapımı adımları şu şekildedir:
- İlk olarak 1 su bardağı kuru üzüme sıcak su eklenerek yumuşaması için bekletilir.
- Ayrı bir kabın içine yumurta ve toz şeker koyularak çırpılır.
- Sırasıyla yoğurt, sıvı yağ ve elenmiş un eklenerek karıştırılır.
- Karışımın içine kabartma tozu, vanilin, tarçın ve tuz eklenerek tekrar karıştırılır.
- Sebze kurutma aparatı sayesinde hafif nemlendirilmiş olan kuru üzümler elenmiş un ile bulandırılır.
- Kuru üzüm ve cevizler karışıma eklenir ve hafifçe karıştırılır.
- Yağlı kağıt serili kalıba dökülür.
- Daha önceden ısıtılmış olan 170 derece fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirilir.
Pişip pişmediğini anlamak için kürdan batırarak kontrol edilir. Kürdan temiz çıkarsa kekin piştiği anlaşılır. Fırından çıkan kek kalıpta soğumaya bırakılır. Daha sonra servis tabağına alınarak dilimlenir ve servise hazır hale gelir.
Üzümlü Cevizli Kek Tarifi Püf Noktaları
Kek tarifleri arasında tercih edilen üzümlü cevizli kek tarifinde, lezzetinin artması için bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir. Bu püf noktaları şu şekildedir:
- Kullanılacak olan yumurta ve yoğurdun oda sıcaklığında olması gerekir.
- Kek kalıbının iyi yağlanmış olması gerekir. Tercihe göre yağlı kağıt serilebilir.
- Pişen kekin kalıptan çıkmadan önce biraz soğuması gerekir. Bu sayede kekin kolayca çıkarılması sağlanır.
Bunlar dışında üzümlü cevizli kek tarifine bir miktar limon suyu da eklenebilir. Bu da kekin lezzetini artıracak olan bir püf noktasındadır.
Üzümlü Cevizli Kek Tarifi Servis Önerileri
Pasta tarifleri arasında yer alan üzümlü cevizli kek tarifinin servis önerileri aşağıda verilmiştir:
- Kek dilimlendikten sonra üzeri pudra şekeri ile süslenerek servis edilebilir.
- Kek dilimlerinin yanına dondurma ya da çırpılmış krema eklenebilir.
- Kek dilimlerinin yanına mevsim meyveleri de eklenebilir.
Ayrıca kek servise sunulmadan önce kalıbında soğutulursa, daha güzel şekil alması sağlanır.
Üzümlü Cevizli Kek Tarifi Kaç Kalori?
Üzümlü cevizli kek tarifinin kalori değerleri aşağıdaki gibidir:
- 1 dilim (100 gram) üzümlü cevizli kek yaklaşık olarak 350 kalori içerir.
- Ayrıca içerisinde yaklaşık olarak 7 gram protein, 20 gram yağ ve 35 gram karbonhidrat da içerir.