Yılbaşı kutlamalarının vazgeçilmezleri arasında mezeler yer alıyor. Zengin bir mönüyle karşılaşmayı kim istemez ki? Ancak meze tarifleri hazırlarken fazla zaman harcamak istemeyenler için de güzel pratik tarifler mevcut. Sofranızda şıklık yaratacak, lezzetiyle misafirlerinizin beğenisini kazanacak, ayrıca pratiklik sağlayacak 15 farklı meze tarifini sizler için derledik. Haydi başlayalım!
Yılbaşı İçin Kolay ve Pratik Meze Tarifleri
Peynirli Çam Salatası
Malzemeler
- 2 adet armut
- 200 gr beyaz peynir
- 1 su bardağı haşlanmış mısır
- Yarım su bardağı mayonez
- Yarım su bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı hardal
- 1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı
- Armutları küp küp doğrayın. Beyaz peyniri de ufalayın.
- Mayonez, yoğurt, hardal ve tuzu karıştırıp sosu hazırlayın.
- Küp küp doğranmış armutları, beyaz peyniri, mısırı ve sosu harmanlayın.
- Soslu karışımı servis tabağına alın. Üzerini cevizle süsleyin. Afiyet olsun!
Kumpir Salatası
Malzemeler
- 3 adet patates
- 1 su bardağı haşlanmış mısır
- 1 adet turşu (doğranmış)
- 1 adet kırmızı biber (doğranmış)
- 1 yemek kaşığı mayonez
- 1 yemek kaşığı ketçap
- 1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı
- Patatesleri haşlayın.
- Haşlanan patatesleri kabuklarından ayırıp püre haline getirin.
- Püre haline gelen patateslere haşlanmış mısır, turşu, kırmızı biber, mayonez, ketçap ve tuzu ekleyip karıştırın.
- Kumpir salatasını servis tabağına alın. Dilerseniz üzerini dilediğiniz malzemelerle süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun!
Peynir Kızartması
Malzemeler
- 250 gr beyaz peynir (veya lor peyniri)
- 1 su bardağı un
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı galeta unu (veya mısır gevreği)
- Sıvı yağ (kızartmak için)
- Tuz (isteğe bağlı)
Hazırlanışı
- Beyaz peyniri dilimleyin. Bir kabın içinde yumurta ve tuzu çırpın. Beyaz peyniri önce una bulayın, ardından yumurtaya batırıp galeta ununa bulayın.
- Sıvı yağı kızartma tavasında kızdırın. Peynir dilimlerini kızgın yağda altın rengi alana kadar kızartın. Yağını süzdürüp sıcak servis edin. Afiyet olsun!
Karnabahar Mücveri
Malzemeler
- 300 gr karnabahar (haşlanmış)
- 2 adet yumurta
- 8 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı beyaz peynir (veya lor peyniri)
- Taze soğan (isteğe bağlı)
- Tuz (isteğe bağlı)
- Sıvı yağ (kızartmak için)
Hazırlanışı
- Karnabaharları haşlayın. Yumurtaları bir kabın içinde çırpın. Haşlanan karnabaharları bir kabın içine alıp ezin. Beyaz peyniri de ekleyip karıştırın.
- Karnabahar püresine yumurta ve un ekleyip iyice karıştırın. Dilerseniz ince doğranmış taze soğan da ekleyebilirsiniz.
- Kızgın yağda mücver harcından kaşık yardımıyla kısık ateşte kızartın. Sıcak servis edin.
Pozole Salatası
Malzemeler
- 2 su bardağı haşlanmış pozole mısırı
- 2 adet domates (doğranmış)
- 4 yemek kaşığı sirke (veya nar ekşisi)
- Taze soğan (isteğe bağlı)
- Tuz (isteğe bağlı)
- Zeytinyağı (isteğe bağlı)
Hazırlanışı
- Mısırları bir kabın içine alın. Üzerine doğranmış domatesleri ekleyin. İsteğe bağlı olarak ince doğranmış taze soğan da ekleyebilirsiniz. Tuz, sirke ve zeytinyağını da ekleyip karıştırın. Pozole salatası servise hazır.
Pirasa Mücveri
Malzemeler
- 300 gr pırasa (kıyılmış)
- 1 adet havuç (kıyılmış)
- 2 adet yumurta
- 5 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı beyaz peynir (veya lor peyniri)
- Taze soğan (isteğe bağlı)
- Tuz (isteğe bağlı)
- Sıvı yağ (kızartmak için)
Hazırlanışı
- Pırasaları ve havucu bir kapta buluşturup yumurta ekleyin. Unu da ekleyip karıştırın. Beyaz peynir ve ince doğranmış taze soğan de ekleyip karıştırmaya devam edin. Tuzunu da ilave edin. İsteğe bağlı olarak baharat da ekleyebilirsiniz.
- Kızgın yağda mücver harcından kaşık yardımıyla kısık ateşte kızartın. Sıcak servis edin.
Limonlu Brokoli Salatası
Malzemeler
- 300 gr brokoli (haşlanmış)
- 2 adet havuç (rendelenmiş)
- Sarımsak (rendelenmiş, isteğe bağlı)
- Limon suyu (isteğe bağlı)
- Tuz (isteğe bağlı)
Hazırlanışı
- Brokoli çiçeklerini haşlayın. Haşlanan brokolileri bir kaba alın. Rendelenmiş havuçları da ekleyip karıştırın.
- Brokoli ve havuçlu karışımın üzerine isteğe bağlı olarak rendelenmiş sarımsak, limon suyu ve tuz ekleyin. İyice harmanlayıp servis edin.
Pişirme Kağıdında Kumpir Patates Salatası
Malzemeler
- 4 adet patates (kumpirlik)
- 1 su bardağı haşlanmış mısır
- Pişirme kağıdı (kumpir için)
Sos İçin Malzemeler
- Sarımsaklı yoğurt (isteğe bağlı)
- Sos için: zeytinyağı (isteğe bağlı), nar ekşisi, limon suyu, baharatlar, tuz, sumak (isteğe bağlı)
Hazırlanışı
- Pişirme kağıdına patatesleri koyup üzerine tuz serpin.
- Pişirme kağıdını kapatıp önceden ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat pişirin.
- Pişen patateslerin kabuklarını soyup derin bir kaba alın.
- Püre haline getirdiğiniz patateslerin üzerine sos malzemelerini ekleyip iyice karıştırın.
- Kumpir salatasını servis tabağına alıp üzerine haşlanmış mısırı ekleyin.
Karnabahar Salatası
Malzemeler
- 300 gr karnabahar (haşlanmış)
- 2 adet turşu (doğranmış)
- Taze soğan (isteğe bağlı)
- Zeytinyağı (isteğe bağlı)
- Limon suyu (isteğe bağlı)
Sos İçin Malzemeler
- Sarımsaklı yoğurt (isteğe bağlı), tuz, sumak (isteğe bağlı)
Hazırlanışı
- Karnabaharları çiçeklerine ayırıp haşlayın.
- Karnabaharları bir kaba alıp üzerine doğranmış turşuları ve ince doğranmış taze soğan ekleyin.
- Sos için; limon suyu, zeytinyağı, tuz ve sumak karıştırıp salatanın üzerine dökün.
Limonlu Kuzu Nohut Salatası
Malzemeler
- Limonlu kuzu nohut salatası için: nohut, et, limon suyu (veya nar ekşisi), soğan ve baharatlar kullanılacak.
Sos İçin Malzemeler
- Zeytinyağı, tuz, baharatlar, sirke, nar ekşisi (veya limon suyu)
Hazırlanışı
- Nohutları bir gün önceden suda bekletin. Ertesi gün nohutları haşlayıp bir kaba alın.
- Nohutların üzerine haşlanmış etleri, ince doğranmış soğanı, limon suyunu ve baharatları ekleyip iyice harmanlayın.
Pirinç Mücveri
(Bulgur Mücveri)
(Vegan Mücver Tarifi)