Zeytinyağlı Kuru Dolma Tarifi

Zeytinyağlı Kuru Dolma Tarifi

Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan zeytinyağlı kuru dolma, misafirlerinizi etkileyecek ve damaklarınızı şenlendirecek bir aperatif. Zeytinyağının katkısıyla hafif ve sağlıklı bir alternatif olarak öne çıkan bu tarif, kuru sebzelerin dolma harcıyla doldurulup pişirilmesiyle hazırlanıyor. Eşsiz baharatlarla zenginleştirilen iç harcı, sebzelerin lezzetini tamamlıyor. İsterseniz ana yemek olarak isterseniz meze olarak sofralarınızda yer verebileceğiniz bu tarif, kolay hazırlanışıyla da mutfakta fazla zaman harcamak istemeyenler için ideal bir seçenek. Misafirlerinizin beğenerek tüketeceği bu hafif ve lezzetli tarif, aynı zamanda çok pratik. Şimdi zeytinyağlı kuru dolma tarifi için gerekli malzemeleri ve adımları inceleyelim.

Zeytinyağlı Kuru Dolma Malzemeleri

  • 6 adet kuru biber
  • 8 adet kuru domates
  • 3 adet kuru patlıcan
  • 3 adet kuru kabak
  • 1 su bardağı pirinç
  • 4 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 adet soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet taze soğan
  • 1/2 demet dereotu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • 4-5 adet limon
  • 4-5 dal taze nane

Zeytinyağlı Kuru Dolma Nasıl Yapılır?

Adım 1: İlk olarak, kuru biber, domates, patlıcan, kabak ve soğanı doğrayın. Pirinci yıkayın ve süzün. Nane, maydanoz, dereotu ve taze soğanı ince ince kıyın.

Adım 2: Derin bir kapta pirinç, soğan, salça, nar ekşisi ve baharatları karıştırın. İç harcı hazırladığınız bu karışımın içine doğradığınız sebzeleri de ekleyin ve harmanlayın.

Adım 3: Harç hazır olduktan sonra, sebzelerin içini doldurmaya başlayın. Doldurduğunuz sebzeleri tencereye yerleştirin.

Adım 4: Tencereye dolmaların üstüne çıkmayacak kadar sıcak su ve limon dilimleri ekleyin. Üzerine zeytinyağı gezdirin ve kısık ateşte pişirin.

Adım 5: Dolmalarınız piştikten sonra, servis tabağına alın ve soğuk servis yapın.

Zeytinyağlı Kuru Dolma Püf Noktaları

  • Pirinçleri yıkarken nişastası gitsin diye bol su kullanın.
  • Dolduracağınız sebzeleri mümkün olduğunca büyük seçmeye özen gösterin.
  • Pişirme esnasında sebzelerin üstüne çıkmayacak kadar su ekleyin ki lezzeti kaybolmasın.

Zeytinyağlı Kuru Dolma Servis Önerisi

  • Zeytinyağlı kuru dolmayı yoğurt ile servis edebilirsiniz.
  • Sarımsaklı yoğurt veya yoğurtlu havuçlu çorbası iyi birer tercih olabilir.

Zeytinyağlı Kuru Dolma Yanında Ne Gider?

  • Zeytinyağlı kuru dolmanın yanında bulgur pilavı iyi bir ikili oluşturur.
  • Taze yeşilliklerle hazırlanmış bir salata da ideal bir tamamlayıcıdır.

Zeytinyağlı Kuru Dolma Kaç Kalori?

Zeytinyağlı kuru dolmanın bir porsiyonu yaklaşık 180 kaloridir. Zeytinyağının sağlıklı yağlar içermesi nedeniyle zeytinyağlı kuru dolma iyi bir besin kaynağıdır.

Siz de mutfağınızda bu lezzeti denemek istiyorsanız, hemen tarifimizi kaydedin ve sevdiklerinizle birlikte afiyetle yiyin! Bu tarifin püf noktalarını unutmadan deneyin ve tabağınızdaki dolmaların tadına doyum olmaz! Şimdiden afiyet olsun!

Scroll to Top